Ολεκσάντρ Σίρσκι: Ποιος είναι ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε σήμερα τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγό Ολεκσάντρ Σίρσκι, ως τον νέο αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αντικαθιστώντας τον Στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον νέο αρχηγό, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον πιο έμπειρο στρατηγό της Ουκρανίας», υπογραμμίζοντας ότι ήταν διοικητής κατά την άμυνα του Κιέβου στην αρχή της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και στη συνέχεια της αντεπίθεσης το φθινόπωρο του 2022 κατά την οποία απελευθερώθηκε η περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ποιός είναι ο νέος αρχηγός του ουκρανικού στρατού;

Ο στρατηγός Ολεκσάντρ Σίρσκι γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1965 στην περιοχή Βλαντιμίρ της Ρωσίας, η οποία ήταν τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Ζει στην Ουκρανία από τη δεκαετία του 1980. Όπως πολλοί συνομήλικοί του στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, σπούδασε στη Μόσχα – στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης – ανάμεσα σε συνομηλίκους που έκτοτε έγιναν Ρώσοι διοικητές, αποφοιτώντας το 1986 και υπηρετώντας για πέντε χρόνια στο Σοβιετικό Σώμα Πυροβολικού. Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι τακτικές του στο πεδίο της μάχης αντικατοπτρίζουν την ιεραρχική του σοβιετική εκπαίδευση.

Ο Σίρσκι έγινε αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας το 2019. Προηγουμένως διοικούσε τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούσαν την εξέγερση των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που ξεκίνησε το 2014 και του δόθηκε το παρατσούκλι «Λεοπάρδαλη του χιονιού».

Οι μεγαλύτερες νίκες

Μερικές από τις μεγαλύτερες νίκες της Ουκρανίας στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας έγιναν υπό την διοίκηση του Σίρσκι. Ηγήθηκε της επιτυχημένης υπεράσπισης της πρωτεύουσας Κιέβου τους πρώτους μήνες και ονομάστηκε «Ήρωας της Ουκρανίας», η υψηλότερη τιμή της χώρας, τον Απρίλιο του 2022. Τον Ιούλιο του 2022, ο στρατηγός σχεδίασε και εκτέλεσε την αντεπίθεση που απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα μακριά από την πόλη Χάρκοβο και ανακατέλαβε εκτάσεις γης στα ανατολικά και νοτιοανατολικά.

Στις αρχές του περασμένου έτους, ο Σίρσκι ηγήθηκε της υπεράσπισης της Ουκρανίας στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, όπου χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής. Μερικοί στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβήτησαν αν η μάχη για μια κατεστραμμένη πόλη άξιζε τόσους πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Σίρσκι, για να υποστηρίξει την απόφασή του, είπε ότι η σκληρή άμυνα στη Μπαχμούτ από την Ουκρανία είχε βλάψει τη συνολική πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, δεσμεύοντας τις δυνάμεις της Wagner.

Ο στρατηγός Σίρσκι δηλώνει ότι προτεραιότητά του είναι το ηθικό των στρατευμάτων του, τους οποίους επισκέπτεται τακτικά στο μέτωπο. Μιλώντας σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, έχει πει ότι κοιμάται τεσσερισήμισι ώρες τη νύχτα και χαλαρώνει πηγαίνοντας στο γυμναστήριο. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.

Πηγή / Φωτογραφίες: Reuters