Όλες οι κινήσεις της Ρωσίας στη Συρία – Δορυφορικές εικόνες

Δεδομένου ότι η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρηση των δυνάμεων της από τη Συρία στις 14, Μαρτίου, η κατασκευή της κεντρικής αεροπορικής βάσης της Μόσχας στη χώρα αποδεικνύει την πρόθεση της να διατηρήσει την στρατιωτική της παρουσία εκεί.

Δορυφορικές εικόνες με ημερομηνία 17 Μαρτίου από το αμερικανικό think tank Stratfor της αεροπορικής βάσης Μπασελ αλ Άσαντ στην επαρχία Λατάκια και στη ναυτική βάση στο Ταρτούς υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ρωσική αποχώρηση των δυνάμεων στη Συρία και που η Μόσχα υποστηρίζει οτι θα ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι στις 17 Μαρτίου (από το μεσημέρι και μετά, τοπική ώρα) πάνω από το ένα τέταρτο του ρωσικού στόλου στην αεροπορική βάση Μπάσελ αλ Άσαντ είχε αναχωρήσει απο τη Συρία. Τρία μαχητικά αεροσκάφη Su-34 και ένα αεροπλάνο Tu-154 ήταν τα πρώτα που έφυγαν στις 15 Μαρτίου και ακολούθησαν 12 Su-25 και μια σειρά από αεροσκάφη τύπου Il-76. Οι Ρώσοι έχουν δείξει ότι μια σειρά από Su-24 αεροσκάφη αναχώρησαν στις 17 Μαρτίου, αλλά οι φωτογραφίες δείχνουν ότι τα Su-24 δεν ειχαν μετακινηθεί. (Υπάρχουν βέβαια πιθανότητες τα αεροσκάφη να αναχώρησαν μετα την λήψη αυτών των εικόνων.)

 



 
Οι εικόνες όχι μόνο δείχνουν ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να επεκτείνουν τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις στην αεροπορική βάση, γράφει το Stratfor, αλλά και ότι έχουν αναπτυχθεί πρόσθετα στοιχεία τις τελευταίες μέρες εκεί. Αυτά περιλαμβάνουν ελικόπτερα Mi-28 και Ka-52 που έχουν διάφορες χρήσεις: Εκτός από την προστασία των εγκαταστάσεων, μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μάχης και παρέχουν στενή εναέρια υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις. Οι Ρώσοι έχουν επίσης διευκρινίσει ότι η αεράμυνα τους θα παραμείνει στη Συρία, όπως φαίνεται στην απεικόνιση των S-400 στην αεροπορική βάση Μπασελ αλ Άσαντ. Επιπλέον, οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη αποσύρει τα μαχητικά Su-30 και Su-35 από τη Συρία.
Αξίζει να σημειώσουμε οτι από την στιγμή που η Ρώσοι ανακοίνωσαν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, η Ρωσία συνέχισε τους βομβαρδισμούς από την εν λόγω αεροπορική βάση για την υποστήριξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που μάχονται κατά του ισλαμικού κράτους κοντά στην Παλμύρα.



 

Όπως μπορεί να δει κανείς απο τις εικόνες της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς, δεν λαμβάνουν χώρα σημαντικές αποβιβάσεις. Ενώ στρατιωτικά οχήματα φαίνεται να είναι έτοιμα να αναχωρήσουν, το βαρύ πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα – τα οποία οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει στη Συρία – δεν φαίνεται να είναι ανάμεσά τους. Αυτό δείχνει οτι κατα πάσα πιθανότητα η Ρωσία θα διατηρήσει ενεργό χερσαία υποστήριξη προς τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς συνεχίζουν να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών και του ισλαμικού κράτους.