Ολλανδία: Σταματούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ρωσία

Η Ολλανδία προσπαθεί να σταματήσει όλες τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ρωσία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο συνέντευξη με τον Ολλανδό υπουργό ενέργειας Ρομπ Τζέτεν.

Οι Ολλανδοί σταμάτησαν φέτος να υπογράφουν νέα συμβόλαια για εισαγωγές ρωσικού LNG και επιδιώκουν να ολοκληρώσουν σταδιακά τα προηγούμενα συμβόλαια, δήλωσε ο Τζέτεν στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τις εταιρείες είναι σε εξέλιξη. Η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης θα αφορά τόσο τις άμεσες όσο και τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργηθεί «απαγορευμένη ζώνη» σε ακτίνα 200 μέτρων γύρω από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Σφινόουιστσε, επικαλούμενος λόγους ανησυχίας για ρωσική κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Η Πολωνία πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας και ένας κόμβος μέσω του οποίου διέρχονται οι αποστολές στρατιωτικής βοήθειας προς τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των προσπαθειών της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την χώρα.

Τον Μάρτιο η Πολωνία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα δίκτυο Ρώσων κατασκόπων, το οποίο φέρεται να προετοίμαζε ενέργειες δολιοφθοράς και παρακολουθούσε τα δρομολόγια των τρένων που κατευθύνονται προς την Ουκρανία.

«Λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των κρίσιμης σημασίας υποδομών, στις οποίες ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Σφινόουιστσε κατέχει στρατηγική θέση» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι. «Οι εμπειρίες των περασμένων μηνών, περιλαμβανομένης της ζημιάς που προκλήθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλισθεί η ασφάλεια του πολωνικού κράτους και των Πολωνών», προσέθεσε.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Βαρσοβία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters