Οργή στην Αν. Ουκρανία – Tάνκ σκότωσε 8χρονο κοριτσάκι – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

To δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη ένα θωρακισμένο όχημα του ουκρανικού στρατού, το οποίο παρέσυρε και σκότωσε ένα κοριτσάκι 8 ετών σε μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσε σήμερα την οργή των κατοίκων της περιοχής που διαδήλωσαν και απαίτησαν να τιμωρηθούν οι στρατιώτες, που συνελήφθησαν.

Το δυστύχημα, στο οποίο τραυματίστηκαν επίσης η μητέρα του παιδιού και άλλο ένα παιδί, συνέβη χθες στη Κοστιαντίνιβκα, μία πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν και ο διοικητής της μονάδας τους παύτηκε από τα καθήκοντά του, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας σύμφωνα με το οποίο ο στρατιώτης που οδηγούσε το όχημα, όπως αναφέρουν ΜΜΕ «βρισκόταν σε κατάσταση μέθης».
Το περιστατικό προκάλεσε την αγανάκτηση του κόσμου και πυροδότησε επεισόδια στην πόλη, την οποία ήλεγχαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, προτού την καταλάβουν το καλοκαίρι οι ουκρανικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 200 κάτοικοι διαδήλωσαν απαιτώντας την τιμωρία των ενόχων. Χθες το βράδυ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, νεαροί πυρπόλησαν ένα περιπολικό και προκάλεσαν καταστροφές σε άλλα οχήματα, ξεσπώντας την οργή τους.

Μια ομάδα άνω των 50 ατόμων, μεταξύ των οποίων μητέρες με μικρά παιδιά, συγκεντρώθηκαν στον τόπο του ατυχήματος της Δευτέρας και διαμαρτυρήθηκαν με τον διοικητη της περιοχής του Ντονετσκ, Βιασεσλαβ Αμπρόσκιν όταν έφτασε να επιθεωρήσει τη σκηνή  του δυστυχήματος.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρέι Λισένκο δήλωσε οτι αυτοι που ενεπλάκησαν στην συγκρουση ειναι μεταξύ των ατόμων υπο διερεύνηση.
«Εχει χορηγηθεί αναστολή καθηκόντων στον διοικητή της στρατιωτικής μονάδας, στην οποία υπηρετούν οι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της έρευνας,» δήλωσε ο Λισενκο. “Την υπόθεση αυτή εποπτεύεται προσωπικά ο επικεφαλής στρατιωτικός εισαγγελέας και ο πρόεδρος της Ουκρανίας.»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στρατιώτης υπεύθυνος για τον θάνατο του κοριτσιού και τον τραυματισμό των δυο ατόμων ηταν μεθυσμένος. Η πληροφορίες δεν εχουν επιβεβαιωθει απο τις αρχές.

Η πόλη Kostyantynivka είναι περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από την πρώτη γραμμή μεταξύ της κυβέρνησης και των δυνάμεων των αυτονομιστών. Η κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, τον Φεβρουάριο ειναι σε ισχυ και έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδό σε πόλεις που βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή.

Αν και τώρα ειναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, η Kostyantynivka ηταν υπο τις δυνάμεις των ανταρτών για σχεδόν τρεις μήνες την άνοιξη του περασμένου έτους. Η στάση των κατοίκων προς τις ουκρανικές αρχές δεν ειναι ξεκάθαρη και πολλοί κάτοικοι διατηρούν μια συμπάθεια για τους αυτονομιστές.

Η άμεση αντίδραση των ανωτέρων υπαλλήλων για το περιστατικό υπογραμμίζει την ανησυχία της κυβέρνησης για μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της συγκρουσης, όπως εξελίχθηκε πέρυσι, και που έχει αφήσει περισσότερους από 6.000 νεκρούς.

Φωτογραφίες: RadioFreeEurope/ ukrainebehindwallsfire
Πηγή – ΑΠΕ/cp24.com
/Twitter