«Οργή» Παλαιστινίων με την επίσκεψη Πομπέο στη Δυτική Όχθη

Οι Παλαιστίνοι καταδίκασαν σήμερα την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την απόφασή του να χαρακτηρίσει ως προερχόμενες από το Ισραήλ τις εξαγωγές που προέρχονται από τους οικισμούς αυτούς.

«Η απόφαση αυτή περιφρονεί με κατάφωρο τρόπο το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

«Δεν θα επιτρέψει να νομιμοποιηθούν οι ισραηλινοί οικισμοί, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα εξαφανισθούν», υπογράμμισε ο Αμπού Ρουντέινα και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει πράξη τις αποφάσεις της».

Νωρίτερα σήμερα ο Πομπέο είχε ανακοινώσει ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ θα μεταβεί και στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, συριακό έδαφος το οποίο κατέλαβε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967 επί του οποίου η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία.

“Σήμερα θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η αναγνώριση της περιοχής αυτής ως μέρος του Ισραήλ ήταν μια απόφαση που ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε (το 2019) που είναι ιστορικά σημαντική και απλώς μια αναγνώριση της πραγματικότητας”, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπροσώπου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κατήγγειλε ότι “η επίσκεψη Πομπέο σε μια κατεχόμενη περιοχή αποτελεί ενεργή συνέργεια σε αυτή την κατοχή”.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πομπέο και τον Τραμπ για την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν “άμεσα” μέτρα εναντίον των οργανώσεων που συνδέονται με το κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις και Κυρώσεις) κατά του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε “αντισημιτικό”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters