OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ορμπάν: Η ΕΕ θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης με το Κίεβο, πριν τις όποιες ενταξιακές συνομιλίες

01/12/2023 - 13:13
Ουγγαρία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υπογράψει πρώτα μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης με την Ουκρανία, αντί να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με τη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα στον κρατικό ραδιοσταθμό ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, επισημαίνοντας ένα τρόπο για να επιτευχθεί ενδεχομένως ένας συμβιβασμός πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Οι 27 αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται να αποφασίσουν στα μέσα Δεκεμβρίου αν θα δεχθούν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσκαλέσουν το Κίεβο για να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες μόλις ανταποκριθεί στις τελικές προϋποθέσεις, ακόμη κι ενώ μάχεται για να απωθήσει την εισβολή της Ρωσίας.

Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση απαιτεί ομοφωνία των 27 μελών του συνασπισμού και η Ουγγαρία θεωρείται πως ενδέχεται να αποτελέσει το κύριο εμπόδιο. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παρούσα μορφή της.

Ο Ορμπάν επανέλαβε σήμερα ότι χρειάζεται να ξεκαθαριστούν αρκετά θέματα πριν μπορέσουν να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ποιες συνέπειες θα έχει στον ευρωπαϊκό συνασπισμό η ένταξη της Ουκρανίας.

«Αν δεν ξέρουμε (ποιες συνέπειες θα υπάρξουν) τότε δεν θα πρέπει να αρχίσουμε συνομιλίες… Έτσι θα εκπροσωπήσω την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να υπογράψει μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης με την Ουκρανία», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό.

«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει για μέχρι και 5 με 10 χρόνια, ας τους φέρουμε πιο κοντά, καθώς το χάσμα είναι τώρα πολύ μεγάλο», δήλωσε. «Ας δώσουμε χρόνο για να συνεργασθούμε και, όταν δούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, τότε ας φέρουμε το ζήτημα της ένταξης», πρόσθεσε ο Ορμπάν.

Η πρόταση του Ορμπάν διατυπώθηκε μία ημέρα μετά τις χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ πως η Ουγγαρία πλησιάζει να ξεκλειδώσει ευρωπαϊκά κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ, τη διάθεση των οποίων είχαν αναστείλει οι Βρυξέλλες εξαιτίας ανησυχιών ότι η Βουδαπέστη έχει βλάψει το δημοκρατικό συνταγματικό έλεγχο στη χώρα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και δήλωσε πως, αν η ΕΕ θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία, τότε θα πρέπει να δημιουργήσει ένα χωριστό οικονομικό ταμείο εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ βασισμένο σε μια διακυβερνητική συμφωνία.

«Όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν τα χρήματα που θέλουν και θα πρέπει να στείλουμε τα χρήματα (από αυτό το ταμείο) στην Ουκρανία», δήλωσε προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να διεξάγει τον πόλεμο έχει φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα όριά του.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΟΥΓΓΑΡΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

ραντάρ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 21:17
Ουκρανία - Γερμανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

23/12/2025 - 21:04
SDF
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

23/12/2025 - 19:49

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας

Top News

Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ σε εξοπλισμούς για την αποτροπή σε Έβρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Φοινικούντα: Νέα μαρτυρία κλειδί για το διπλό φονικό στο κάμπινγκ - «Έφτασα την επόμενη μέρα στο σημείο, ο ανιψιός ήθελε να το καθαρίσει»

Η Σμαράγδα Καρύδη στο Live News πριν το reunion του «Πάρα Πέντε»: Μέσα από τη σειρά ο κόσμος είδε μία εικόνα μου λίγο πιο αληθινή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert