Ουκρανία: Αεροπορία απέκτησαν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές; ΒΙΝΤΕΟ

Αεροπορία φαίνεται πως απέκτησαν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές, βάσει βίντεο που οι ίδιοι ανάρτησαν και δείχνει να έχουν στη διάθεσή τους ένα αεροσκάφος Su-25 και ένα αεροσκάφος Aero L-29 Delfin. Το πρώτο είναι ρωσικής κατασκευής, επιθετικό, εγγύς υποστήριξης και το δεύτερο τσεχικής κατασκευής εκπαιδευτικό, ελαφρύ μαχητικό.

Το Su-25 φέρει τα “εθνόσημα” της “Δημοκρατίας της Νοβοροσίγια”, αλλά δεν εικονίζεται να πετά, αντίθετα με το το L-29 που εμφανίζεται να εκτελεί πτητικές δοκιμές, φέροντας τα σοβιετικά εθνόσημα. Αμφότερα τα αεροσκάφη φέρουν οπλισμό, το μεν Su-25 τέσσερα ατρακτίδια ρουκετών, το δε L-29 δύο βόμβες.

Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν αεροσκάφη των αυτονομιστών και συγκεκριμένα ένα L-29, ένα εκπαιδευτικό – ελαφρύ επιθετικό Yak-52, δύο ελικοφόρα μεταγωγικά An-2 και επίσης τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-24 Hind. Φαίνεται όμως πως δεν καταστράφηκαν τα αεροσκάφη που απεικονίζονταν στο βίντεο.

Οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι πήραν τα αεροσκάφη από το αεροπορικό μουσείο του Λουχάνσκ και τα κατέστησαν επιχειρησιακά. Στο μουσείο υπάρχουν ακόμα ένα βομβαρδιστικό Su-24, ένα μαχητικό Su-27 και ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95. Θεωρείται απίθανο πάντως να καταφέρουν οι αυτονομιστές να καταστήσουν επιχειρησιακά τα αεροσκάφη αυτά.

Οι αυτονομιστές στερούνται αεροπορικών δυνάμεων. Ακόμα και αν καθιστούσαν επιχειρησιακά όλα τα παραπάνω αεροσκάφη και πάλι δεν θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ουκρανική αεροπορική υπεροχή.

Φαίνεται πως οι αυτονομιστές ακολουθούν το παράδειγμα των Ταλιμπάν, οι οποίοι, χρησιμοποίησαν κυριευμένα σοβιετικά Mig-21, Su-22 και L-39. Επίσης οι Ταμίλ χρησιμοποίησαν κυριευμένα κυβερνητικά κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Σρι Λάνκα.

Το αυτό επιχείρησε και το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, αλλά τα αεροσκάφη τους καταστράφηκαν στο έδαφος πριν επιχειρήσουν. Μένει μόνο να δούμε αν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Ουκρανία καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν τα αεροσκάφη που επέδειξαν.

Πηγή: Jane’s
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert