Ουκρανία: Ο στρατός δεν θα αποσύρει τα βαρέα όπλα

O ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή του μετώπου στη ανατολική Ουκρανία καθώς οι φιλορώσοι αυτονομιστές (στην παραπάνω φωτογραφία οι φιλόρωσοι στην επαρχία του Ντονετσκ) δεν έχουν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών θέσεων παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι αντάρτες και οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης των όπλων, όπως απαιτούσε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την 15η Φεβρουαρίου.

Οι εχθροπραξίες έχουν κοπάσει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι αντάρτες βομβάρδισαν δύο φορές κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου Ανατόλι Στέλμαχ.
«Δεδομένου ότι οι θέσεις των Ουκρανών στρατιωτών συνεχίζουν να δέχονται πυρά, δε μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση σχετικά με την απόσυρση των όπλων» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Εξάλλου οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (φωτογραφία) υποστήριξαν χθες ότι και άλλες αυτοκινητοπομπές τεθωρακισμένων οχημάτων εντοπίστηκαν να περνούν από τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος, ακόμη και στα νοτιοανατολικά όπου, σύμφωνα με το Κίεβο, οι αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον του ουκρανικού στρατού σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Αντρίι Λισένκο είπε ότι ένα στρατιωτικό τρένο που μετέφερε 60 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και αρμάτων μάχης, έφτασε το Σάββατο στην πόλη Αμβροσίιφκα προερχόμενο από τη Ρωσία. Αργότερα, μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό πέρασε τα σύνορα στο ύψος του Νοβοαζόφσκ, στα ανατολικά της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα.

Σύμφωνα πάντα με τον Λισένκο, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο χωριό Σιρόκινε, ανατολικά της Μαριούπολης. «Η στρατιωτική αντιπαράθεση συνεχίζεται. Η μάχη συνεχίζεται. Οι στρατιώτες μας διατηρούν τις θέσεις τους», είπε.
Ο εκπρόσωπος υποστήριξε εξάλλου ότι κατα την διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν συνολικά 44 διαφορετικές επιθέσεις εκ μέρους των αυτονομιστών ανταρτών στη ζώνη των συγκρούσεων.

Επιπλέον οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Χάρκοβο κατα την διάρεια πορείας ειρήνης και κατηγορούν τη Ρωσία ότι τους βοήθησε στην ενέργειά τους αυτή.
Ο Μαρκιάν Λουμπκίφσκι, ένας σύμβουλος του επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU), είπε στο τηλεοπτικό κανάλι 112 ότι έχουν συλληφθεί τέσσερις άνθρωποι. «Είναι Ουκρανοί πολίτες που έλαβαν οδηγίες και οπλισμό από τη Ρωσική Ομοσπονδία, στο Μπέλγκοροντ», υποστήριξε. Το Μπέλγκοροντ είναι μια ρωσική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Με βάση τον νεώτερο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, οι νεκροί από την έκρηξη στην πορεία ειρήνης είναι δύο και όχι τρεις, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Το ένα από τα θύματα ήταν αστυνομικός ενώ τέσσερις συνάδελφοί του και έξι πολίτες τραυματίστηκαν.

Η πορεία στο Χάρκοβο ήταν μία από τις πολλές που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα για να τιμηθεί η μνήμη των 100 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πέρσι, στην εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το Χάρκοβο, η μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, με πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ελέγχεται πλήρως από το Κίεβο αν και το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλές παρόμοιες επιθέσεις. Στα τέλη Ιανουαρίου έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον μιας ομάδας Ουκρανών εθνικιστών.

Μια πρώτη πληροφορία ανέφερε ότι η βόμβα εκτοξεύτηκε εναντίον του πλήθους από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές του Κιέβου ανέφεραν στη συνέχεια ότι ήταν ένας αυτοσχέδιος μηχανισμός μέσα σε μια πλαστική σακούλα, κρυμμένος στο χιόνι, πλάι στη λεωφόρο Ζούκοφ, σε μικρή απόσταση από το κλειστό γήπεδο της πόλης. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα η βόμβα είχε ωρολογιακό μηχανισμό ή πυροδοτήθηκε από απόσταση.

ΑΠΕ/Reuters