Ουκρανία και Συρία «αγκάθι» στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την ΕΕ ότι επιδιώκει τη δημιουργία μίας «σφαίρας επιρροής» πιέζοντας την Ουκρανία να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση εις βάρος των δεσμών της με τη Μόσχα.

Μιλώντας μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο Λαβρόφ απηύθυνε προειδοποίηση προς τη Δύση κατά της εμπλοκής της στην κρίση λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτρέπει στους Ουκρανούς να διευθετούν μόνοι τους τα ζητήματά τους.

«Συμφωνώ απολύτως με τον Φρανκ-Βάλτερ ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν σφαίρες επιρροής. Αλλά τραβώντας την Ουκρανία στην άκρη και λέγοντάς της ότι πρέπει να επιλέξει «ή έτσι ή αλλιώς»–είτε με την ΕΕ είτε με τη Ρωσία– (η Ευρωπαϊκή Ένωση) στην ουσία επιχειρεί να δημιουργήσει μία σφαίρα επιρροής», είπε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό είναι προφανές και τα ωραία λόγια δεν μπορούν να το αλλάξουν», σχολίασε ο ίδιος.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ κατηγόρησε εκείνους που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση ότι επιδιώκουν την «αλλαγή του καθεστώτος» και είπε ότι η δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό επίκεντρο των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να οδηγηθούν σε αποτυχία οι συνομιλίες και υπαινίχθηκε ότι η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της ευθύνονται γι αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι προειδοποιήσεις πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστούν επ΄αόριστον δεν είναι ούτε εποικοδομητικές ούτε λογικές ύστερα από μόνο δύο γύρους συνομιλιών.

«Εχουμε την εντύπωση ότι οι πλευρές που εξασφάλισαν τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτή τη διαδικασία ζητούσαν οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στην αποδοχή της συμφωνίας της Γενεύης στο σύνολό της, στην πραγματικότητα εννοούσαν την αλλαγή του καθεστώτος», δήλωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών.

«Γιατί το μόνο που θέλουν να συζητήσουν είναι η δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Οι δηλώσεις του φανερώνουν για μία ακόμη φορά–όπως επισημαίνει το Ρόιτερς–την υποστήριξη της Μόσχας προς την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.