OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσιγκτον: Νέες απειλές προς Ε.Ε. για τιμωρητικούς δασμούς

25/06/2020 - 08:46
Τραμπ
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πήρε το ρίσκο τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη να κλιμακώσει περισσότερο την ένταση τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγεθύνοντας περαιτέρω τον κατάλογο των ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία απειλεί να επιβάλλει πρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς.

Για την ώρα, η νέα εχθρική χειρονομία της Ουάσιγκτον παραμένει δυνητική, πάντως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες εμπορικές δυνάμεις έχουν ήδη επιδεινωθεί πολύ εξαιτίας της σειράς τέτοιων αμερικανικών μονομερών κινήσεων μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ το 2017.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την «ανησυχία» της χθες βράδυ.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά, δημοσιοποιώντας κατάλογο με περίπου τριάντα ακόμη ευρωπαϊκά προϊόντα, η αξία των εισαγωγών των οποίων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, υποψήφια για τιμωρητικούς δασμούς.

Σε αυτό το στάδιο, ο USTR απλώς προκήρυξε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει ως την 26η Ιουλίου.

Πέρα από τη Γαλλία, τα προϊόντα που μπαίνουν στο στόχαστρο παράγονται επίσης στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία.

Στον κατάλογο βρίσκει κανείς επίσης μεταξύ άλλων ελιές, καφέ, οινοπνευματώδη ποτά, εργαλεία, μηχανήματα, σοκολάτες…

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκφραστούν για το εάν πρέπει να αυξηθούν οι δασμοί ή να οριστούν νέοι στα προϊόντα του καταλόγου.

Οι αμερικανικοί τιμωρητικοί δασμοί — μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο 100% — έχουν το πράσινο φως του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για προϊόντα παραγόμενα στην Ε.Ε. μέχρι του ποσού των 7,5 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της ακανθώδους και ατελείωτης διμερούς διένεξης για τις κρατικές ενισχύσεις στην Airbus και την Boeing αντίστοιχα.

Η είδηση, την οποία μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, λειτούργησε σαν βαρίδι στη Γουόλ Στριτ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από τον Οκτώβριο του 2019, σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα — κρασιά, τυριά… — επιβάλλονται δασμοί 25%. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αυξήσει από το 10% στο 15% το επίπεδο των δασμών στα αεροσκάφη της Airbus που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.

Η νέα αμερικανική απειλή «δημιουργεί αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και καταφέρνει ανώφελη οικονομική ζημία ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού» την ώρα που οι επιχειρήσεις προσπαθούν «να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση» της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογράμμισε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

«Ανησυχούμε πως (οι νέοι δασμοί) ξεπερνούν το επίπεδο που έχει εγκρίνει ο ΠΟΕ», πρόσθεσε.

Περιμένοντας την Boeing

Η Ε.Ε. αναμένει από την πλευρά της την απόφαση του ΠΟΕ, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, που θα της επιτρέψει να επιβάλλει με τη σειρά της τιμωρητικούς δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται στα κράτη μέλη της από τις ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι ο ΠΟΕ θα ανακοινώσει την διαιτητική του απόφαση για την υπόθεση της Boeing περί τις αρχές Ιουλίου», δήλωνε στις αρχές του τρέχοντος μηνός ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν.

«Η Κομισιόν θα καταρτίσει με προσοχή την πρότασή της για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του επιπέδου των αντιποίνων που θα εγκριθεί από τον ΠΟΕ, όποιο κι αν είναι αυτό, με την επιλογή προϊόντων μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να ασκήσουμε πίεση στις ΗΠΑ χωρίς να προκαλέσουμε προβλήματα στη δική μας βιομηχανία», διευκρίνισε.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε χθες ότι «προτεραιότητα» για την Ε.Ε. παραμένει «η εξεύρεση ισόρροπης λύσης διά της διαπραγματευτικής οδού» στη διένεξη για τον φάκελο Boeing/Airbus.

«Η Ε.Ε. έχει διαβιβάσει στις ΗΠΑ συγκεκριμένες προτάσεις που θα μας επιτρέψουν να την επιτύχουμε», θύμισε.

Το άλλο μήλο της έριδος

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να δυναμώσει τη φωτιά σε ακόμη ένα πεδίο: την επιβολή φόρου στους γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας, κάτι που έχει προχωρήσει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η Ουάσιγκτον διατείνεται πως δεν αποτελεί παρά επίθεση εναντίον των αμερικανικών πρωταθλητριών του τομέα.

Στα μέσα Ιουνίου η Ουάσιγκτον, επικαλούμενη την απουσία προόδου, διεμήνυσε ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Στις αρχές του Μαΐου, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ εκτιμούσε ότι η Ε.Ε. θα καταπιαστεί ξανά με το ζήτημα της φορολογίας των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας ανεξαρτήτως του εάν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, 137 χώρες δεσμεύθηκαν να καταλήξουν ως τα τέλη του 2020 σε συμφωνία για τη φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Η φορολογία αναμένεται να αφορά τη δραστηριότητα σε κάθε χώρα, ώστε να αποτραπεί το σενάριο οι μεγάλοι όμιλοι, ειδικά η τετράδα που είναι γνωστή με το ακρώνυμο GAFA (από τα αρχικά των διακριτικών τίτλων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) να συνεχίσουν να είναι σε θέση να πληρώνουν φόρους εκεί όπου η φορολογία στα κέρδη τους είναι ελαφρύτερη.

Η Γαλλία αποφάσισε να επιβάλλει από 1ης Ιανουαρίου 2019 φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών τους στις μεγάλες εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας, εν αναμονή διεθνούς συμφωνίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων του κλάδου

Η κυβέρνηση του Τραμπ αντέδρασε απειλώντας να επιβάλλει πρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς «ως και κατά 100%» σε γαλλικά προϊόντα αξίας 2,4 δισεκ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Tags: ΔΑΣΜΟΙΕΕΗΠΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

FPV drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

24/12/2025 - 21:38
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

24/12/2025 - 20:57
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

24/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο έκαναν τουρκικό ATR-72 και UAV

F-16 Viper: Πλήρης ανάπτυξη για τη συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου των αεροκινητήρων των αναβαθμισμένων μαχητικών από το ΚΕΑ

Top News

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει στον ύπνο

Πάτρα: Παιδιά πήγαν να πουν τα κάλαντα και ζήτησαν να πληρωθούν μέσω IRIS

«Peaky Blinders: The Immortal Man»: Κυκλοφόρησε teaser της ταινίας - Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπι

Θοδωρής Μαραντίνης: Αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα πολλά πράγμα διαφορετικά γύρω από τον χειρισμό του διαζυγίου μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert