OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: «Η ΕΕ πυροβόλησε τον εαυτό της στους πνεύμονες με τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας»

15/07/2022 - 21:57
ΕΕ
Share on FacebookShare on Twitter

Η ΕΕ έχει «πυροβολήσει τον εαυτό της στους πνεύμονες» με τις κακοσχεδιασμένες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες, αν δεν ανακληθούν κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε σήμερα ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί και το κόστος των καυσίμων έχει εκτοξευθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τις επακόλουθες κυρώσεις.

Οι ενεργειακές αυξήσεις ανάγκασαν την Τετάρτη τον εθνικιστή Ορμπάν να διατάξει την απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, και να καταργήσει ένα πολυετές ανώτατο όριο στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νοικοκυριά με υψηλότερη κατανάλωση.

«Αρχικά νόμιζα ότι είχαμε πυροβολήσει τους εαυτούς μας μόνο στα πόδια, αλλά τώρα είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πυροβολήσει τον εαυτό της στους πνεύμονες και πασχίζει να αναπνεύσει», είπε ο 59χρονος, επί μακρόν πολέμιος των κυρώσεων σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Όπως είπε ο Ορμπάν, η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους καθώς οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να έχουν αποδυναμώσει τη Ρωσία ή να έχουν φέρει τον πολύμηνο πόλεμο πιο κοντά στη λήξη του.

Ο Ορμπάν είναι αντιμέτωπος με την κρίση του πληθωρισμού

«Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν βοηθούν την Ουκρανία ωστόσο, είναι κακές για την ευρωπαϊκή οικονομία και αν αυτό συνεχιστεί θα εξοντώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ανυπόφορο», πρόσθεσε.

«Η στιγμή της αλήθειας πρέπει να έρθει στις Βρυξέλλες όταν οι ηγέτες θα παραδεχτούν ότι έκαναν έναν λάθος υπολογισμό, ότι η πολιτική των κυρώσεων βασίστηκε σε λάθος υποθέσεις και ότι θα πρέπει να αλλάξει», κατέληξε.

Ο Ορμπάν, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, είπε ότι χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε την Τετάρτη, οι οποίοι θα προκαλέσουν μια άνοδο στα ενεργειακά κόστη για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ενέργεια πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί όλο το καθεστώς του πλαφόν στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Οικονομολόγοι της Morgan Stanley έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά πιθανόν να αυξήσουν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα τον πληθωρισμό που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών και επιδεινώνεται περισσότερο από το αποδυναμωμένο φιορίνι Ουγγαρίας.

Πριν από τις εκλογές του Απριλίου οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το κόστος του πλαφόν στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας ανερχόταν σε 1,5 τρισεκατομμύρια φιορίνια (3,71 δισ δολάρια), το οποίο σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων που ενίσχυσαν την εκλογή του Ορμπάν προκάλεσε αύξηση στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Ορμπάν αντιμετωπίζει την δυσκολότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2010 με μια σαρωτική νίκη καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 20ετίας, το φιορίνι έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό και η ενίσχυση από την ΕΕ βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας της διαμάχης για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

Η άλλη απόφαση του ούγγρου πρωθυπουργού να περάσει νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες για την αύξηση της φορολογίας για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εταιρείες αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης απόπειρας να τιθασεύσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Βουδαπέστη.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝΕΕΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΡΩΣΙΑΣΟΥΓΓΑΡΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

26/03/2026 - 21:50
Χεζμπολάχ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

26/03/2026 - 21:10
Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

26/03/2026 - 20:23

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Μεταβολή με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert