Ουγγαρία: Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στη Βουλή η ένταξη της Σουηδίας στο NATO

Η Βουλή στην Ουγγαρία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, κατόπιν αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να αναμένεται ότι θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, που έχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα στην Συμμαχία των 31 κρατών μελών που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, σε συνομιλία του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ουγγαρία δεν έχει υποβάλει ρητά αιτήματα σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της στη Σουηδία.

Υπενθυμίζεται πως ο Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στην Βουδαπέστη, ώστε να συζητήσουν το ζήτημα της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία. Ο Σουηδός πρωθυπουργός αποδέχτηκε τη πρόσκληση, διαμηνύοντας ότι στόχος της επίσκεψης θα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και όχι περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Οι δύο πρωθυπουργοί ήταν προγραματισμένο να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters