Ουκρανία: 14 πολεμικά πλοία πλησιάζουν την Οδησσό – «Απόβαση» ρωσικών δυνάμεων στο Μπέρντιανσκ [vid]

Σε δορυφορικές εικόνες φαίνονται πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να πλησιάζουν τις ακτές στην Ουκρανία. Σε δορυφορική εικόνα που λήφθηκε στις 11:47 (τοπική ώρα), φαίνονται τουλάχιστον 14 πολεμικά σκάφη.

Η προκαταρκτική ανάλυση από αναλυτές στην Naval News υποδεικνύει την ύπαρξη 3 ομάδων. Δύο αποτελούνται από επιθετικά πλοία και το ένα έχει πολλά πλοία απόβασης. Τα αποβατικά πλοία φαίνεται ότι απέπλευσαν απευθείας από τη θέση τους στην Κριμαία. Ανάμεσα στα πλοία αυτά, βρίσκεται και το ρωσικό αποβατικό πλοίο Pyotr Morgunov μήκους 120 μέτρων.

Το ρωσικό αποβατικό πλοίο Pyotr Morgunov.

Δεν είναι γνωστό μέχρι αυτήν την ώρα εάν ετοιμάζονται για ευρεία απόβαση ρωσικών δυνάμεων στο λιμάνι της Οδησσού ή αν υπάρχουν περισσότρα από 14 πλοία που πλησιάζουν. Ωστόσο, οι αρχές της Οδησσού υποστηρίζουν ότι πυρά εκτοξεύονται από τα ρωσικά πλοία, τα οποία μάλιστα τραυμάτισαν δύο ανθρώπους.

Στις 14 Μαρτίου 2022, ρωσικές δυνάμεις έκαναν απόβαση στο Μπερντιάνσκ, στην απέναντι πλευρά της ουκρανικής ακτής. Αυτή η ενέργεια, στην Αζοφική Θάλασσα, πραγματοποιήθηκε μετά τη ρωσική επιτυχία των δυνάμεων ξηράς στην ίδια περιοχή και δεν ήρθε αντιμέτωπη με κάποια αντίσταση από την Ουκρανία.