Ουκρανία: 76 ρωσικές BTG μάχονται στο Ντονμπάς – Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας επίθεσης

Υπάρχουν 76 ρωσικές BTG (Battalion Tactical Groups), δηλαδή ενισχυμένες στρατιωτικές μονάδες σε επίπεδο τάγματος, στο Ντονμπάς και τη νοτιοανατολική Ουκρανία, έντεκα από τις οποίες έχουν ενταχθεί τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 76 ρωσικές BTG στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας και στα νοτιοανατολικά της χώρας. Περίπου έντεκα από αυτές προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ χθες Δευτέρα.

Εκτός από τις 76 BTG, υπάρχουν περίπου 22 BTG βόρεια της Ουκρανίας που είναι πιθανό να αναπληρωθούν, να ανασυνταχθούν και να επανατοποθετηθούν, είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε μερικές από τις μονάδες του ρωσικού στρατού που αποσύρθηκαν από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία μετά το «τέλος» της πρώτης φάσης του πολέμου.

Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι περίπου δώδεκα BTG που βρίσκονται εντός της Ουκρανίας προσπαθούν να καταλάβουν τη Μαριούπολη. «Εάν η Μαριούπολη πέσει στα χέρια των Ρώσων», είπε ο αξιωματούχος, «αυτό θα απελευθερώσει περίπου δώδεκα BTG για χρήση αλλού στην ανατολική ή νότια Ουκρανία».

«Είναι μεγάλο αν, γιατί οι Ουκρανοί εξακολουθούν να παλεύουν πολύ, πολύ σκληρά για τη Μαριούπολη», είπε.

Η νέα ρωσική επίθεση σκοπεύει να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις

Ο σκοπός της νέας επίθεσης που πραγματοποιεί η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία είναι να καταλάβει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και να εγκαθιδρύσει μια χερσαία σύνδεση μεταξύ των εδαφών αυτών και της Κριμαίας, και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Σήμερα, τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ, σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Interfax / Φωτογραφία αρχείου Reuters