Ουκρανία: Είπε «όχι» στην πρόταση του Γερμανού προέδρου να επισκεφθεί το Κίεβο

Η Ουκρανία απέρριψε το αίτημα του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ να επισκεφθεί την πρωτεύουσα Κίεβο αυτή την εβδομάδα, περιπλέκοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Σταϊνμάγερ είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πολωνία την Τρίτη ότι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, ήθελε να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Ήμουν έτοιμος για αυτήν την επίσκεψη. Αλλά φαίνεται ότι το Κίεβο δεν το θέλει, και πρέπει να το σημειώσω αυτό», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Σταϊνμάγερ είπε ότι ήταν πρόταση του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda να επισκεφθεί το Κίεβο αυτή την εβδομάδα, μαζί με τους ηγέτες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, για να επιδείξουν την ισχυρή αλληλεγγύη της Ευρώπης με την Ουκρανία ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Η γερμανική Bild ανέφερε νωρίτερα ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιτάχθηκε στην επίσκεψη Σταϊνμάγερ λόγω των πολιτικών του τα περασμένα χρόνια που υποστήριζε στενότερους δεσμούς μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Ο εξέχων σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διετέλεσε δύο φορές υπουργός Εξωτερικών, το 2005-2009 και αργότερα το 2013-2016, σε κυβερνήσεις συνασπισμού υπό την ηγεσία της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία έχει επίσης κατηγορηθεί από ορισμένους ότι έκανε πολύ λίγα για να βοηθήσει την Ουκρανία ακόμη και όταν η απειλή από τη Ρωσία έγινε σαφής.