OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Ελπίζουμε να έχουμε πυρομαχικά από τον Απρίλιο» – 27 εκατομμύρια ευρώ από τον Καναδά

19/03/2024 - 20:20
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ουκρανία ελπίζει να έχει αρκετά πυρομαχικά για τα στρατεύματά της από τον Απρίλιο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σμιχάλ.

Τα στρατεύματα του Κιέβου αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την ανατολική πόλη Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο αντιμετωπίζοντας ελλείψεις πυρομαχικών, την ώρα που ένα κρίσιμο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ παραμένει αποκλεισμένο για μήνες από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η τσεχική πρωτοβουλία, στην οποία συμμετείχε το Λουξεμβούργο, θα μας βοηθήσει και ξεκινώντας από τον Απρίλιο θα έχουμε αρκετά πυρομαχικά για να ενισχύσουμε την πρώτη γραμμή μας», είπε ο Σμιχάλ σε συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψή του στο Λουξεμβούργο.

Η Πράγα συγκέντρωσε 800.000 οβίδες πυροβολικού για να προμηθεύσει στην Ουκρανία και συγκέντρωσε κεφάλαια από τους συμμάχους για να αγοράσει μια πρώτη παρτίδα 300.000 πυρομαχικών. Ανώτερος Τσέχος αξιωματούχος είπε ότι οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

«Βασιζόμαστε επίσης στην προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μεσαίου βεληνεκούς για να ανακόψουμε τη ρωσική επιμελητεία στα κατεχόμενα εδάφη», πρόσθεσε ο Σμιχάλ.

27 εκατ. ευρώ από τον Καναδά για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού

Ο Καναδάς θα διαθέσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 27 εκατ. ευρώ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Τσεχία με στόχο την αγορά 800.000 βλημάτων πυροβολικού που προορίζονται για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπιλ Μπλερ.

Επιπροσθέτως, ο Καναδάς θα παραδώσει στον ουκρανικό στρατό συσκευές νυχτερινής όρασης, εκτιμώμενης αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η καναδική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τον προηγούμενο μήνα πως θα ενισχύσει την πρωτοβουλία για την αγορά βλημάτων πυροβολικού, χωρίς όμως να αποκαλύψει τότε το ποσό που σκόπευε να διαθέσει.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η καναδική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία υπολογίζεται σε 2,7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα howitzer και πυρομαχικά.

Η καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας «σοκάρει» την Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι «σοκαρισμένη» από το επίμονο μπλοκάρισμα στο αμερικανικό Κογκρέσο της έγκρισης ενός πακέτου χρηματοδότησης στο Κίεβο, εξαιτίας πολιτικών αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο εδώ και μήνες, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αυτό που πραγματικά έχει σημασία και αυτό που μας σοκάρει είναι ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Πλησιάζουμε στα τέλη Μαρτίου και οι συζητήσεις συνεχίζονται», είπε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης σε δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης.

Εξουθενωμένη από δύο χρόνια ρωσικής επίθεσης, η Ουκρανία παλεύει ενάντια στον ρωσικό στρατό, ανώτερο σε αριθμό στρατιωτών και σε ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προωθηθεί σε αρκετά μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κουλέμπα τόνισε ωστόσο ότι «η αμερικανική βοήθεια θα έρθει» στο τέλος. «Πρόκειται για την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ΗΠΑ να υποστηρίζουν χώρες που σέβονται τους ίδιους κανόνες και αρχές που υπερασπίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ ευρύτερο από την Ουκρανία», υποστήριξε.

Η Ουκρανία δεν αποκλείει την ιδέα, που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, να παρέχεται αυτή η βοήθεια με τη μορφή δανείων και όχι δωρεών, αλλά πρέπει να έχει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝΗΠΑΚΑΝΑΔΑΣΟΥΚΡΑΝΙΑΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΤΣΕΧΙΑ

Related Posts

SDF
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

23/12/2025 - 19:49
Ουκρανία - Σιβέρσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

23/12/2025 - 19:22
Τσέρνομπιλ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

23/12/2025 - 17:14

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας

Skynex: H Ιταλία παρέλαβε το πρώτο σύστημα αεράμυνας από την Rheinmetall με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση των drones

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

Talon: To drone της Northrop Grumman μπαίνει και επίσημα στην «κούρσα» για το πρόγραμμα CCA της USAF

Top News

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την παραμονή των Χριστουγέννων - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε ότι θα ονομάσει την κόρη της Πολυξένη - Αλεξάνδρα

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου στον Τάσο Ξιαρχό: «Ως γκέι βάζεις πολλούς άντρες κάτω»

Σμαράγδα Καρύδη: Οι μεγάλοι έρωτες που πέρασαν από τη ζωή της κι ο χωρισμός από τον Θοδωρή Αθερίδη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert