OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «H αντεπίθεση του στρατού ξεκίνησε» λένε αναλυτές – Το διακύβευμα και οι εξωγενείς πιέσεις

09/06/2023 - 15:44
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Έπειτα από εβδομάδες προετοιμασίας στην Ουκρανία, ο στρατός τελικά εξαπέλυσε την αντεπίθεσή του, με στόχο να σπάσει τη ρωσική άμυνα και με την ελπίδα να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. Οι ουκρανικές αρχές, πιστές στη γραμμή που ακολουθούν εδώ και ημέρες, δεν δίνουν ιδιαίτερες διευκρινίσεις για τις ενέργειές τους. Από την πλευρά της, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι απώθησε ουκρανική επίθεση στην επαρχία Ζαπορίζια, προσθέτοντας ότι ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες.

«Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε», εκτιμούν πολλοί παρατηρητές, όπως το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW), το οποίο ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν αναμένει «μία μόνο μεγάλη επιχείρηση», αλλά μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, όπως συμβαίνει τώρα. «Με δεδομένη τη χρήση δυτικών υλικών, φαίνεται ότι η ουκρανική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη», σημειώνει ο Αμερικανός Μάικλ Κόφμαν, τον οποίο επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Financial Times.

«Η όλα ή τίποτα»

Εδώ και εβδομάδες το Κίεβο οργανώνει προσεκτικά την επίθεσή του, αυξάνοντας τις ενέργειες για να διαμορφώσει το πεδίο της μάχης: drones εναντίον της Μόσχας, επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, αναγνωριστικές επιχειρήσεις ώστε να ελέγξει την άμυνα του αντιπάλου. Η Ουκρανία τα παίζει όλα για όλα: με λιγότερο πληθυσμό, ένα κομμάτι των εδαφών της υπό ρωσική κατοχή, τους κατοίκους της υπό τα συνεχή πυρά των Ρώσων … Οι αρχές γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες να απωθήσουν τους Ρώσους και να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη.

«Η πίεση στους Ουκρανούς είναι μεγάλη και ίσως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής του πολέμου», δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις διάφορες προπαρασκευαστικές ενέργειες του Κιέβου, οι οποίες, όπως εκτιμά ο ίδιος, αποτελούν μέρος της αντεπίθεσης.

Το διακύβευμα

«Έχω την αίσθηση ότι τα παίζουν όλα για όλα. Αν τα καταφέρουν, θα διαπραγματευθούν από θέση ισχύος, αν όχι (…) Σε λιγότερα από δύο χρόνια είναι οι αμερικανικές εκλογές, κάποια αποθέματα (δυτικών όπλων) έχουν φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα, γνωρίζουν ότι το σκοινί είναι τεντωμένο», πρόσθεσε. «Αν δεν τα καταφέρουν, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες. Οι Ουκρανοί το γνωρίζουν καλά».

Για τους Ουκρανούς «οι αρχικές επιχειρήσεις της αντεπίθεσης ενδέχεται να αποδειχθούν οι πιο δύσκολες και οι πιο αργές», σύμφωνα με το ISW. «Κάποια πισωγυρίσματα στην αρχή είναι αναμενόμενα», μέχρι να καταφέρει ο ουκρανικός στρατός να σπάσει τη γραμμή άμυνας που έχουν ισχυροποιήσει εδώ και μήνες οι Ρώσοι. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη μία ή την άλλη πλευρά να παίρνει το πάνω χέρι», είχε σχολιάσει την προηγούμενη εβδομάδα πηγή δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ουκρανία

Οι εξωγενείς πιέσεις

Στο μεταξύ η προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές θα αυξηθεί και θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αντικειμενικά μια νίκη ή μια ήττα, αν δεν περάσει καιρός. Άλλο ένα στοιχείο που αυξάνει την πίεση στους Ουκρανούς: η αύξηση των προσφορών μεσολάβησης από μη δυτικές χώρες, που επιθυμούν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.

Η Κίνα, που στηρίζει τη Ρωσία, έχει ήδη προτείνει να μεσολαβήσει, ενώ την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία πολλών Αφρικανών ηγετών θα επισκεφθεί το Κίεβο και τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να εργαστούν προς την επίτευξη ειρήνης.

Η Ουκρανία έχει «δύο θεμελιώδεις αρχές», υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Οποιαδήποτε πρόταση «δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει εδαφικές υποχωρήσεις από την Ουκρανία και δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο ‘πάγωμα’ της σύγκρουσης», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα παγιώσει ντε φάκτο τη ρωσική κατοχή ουκρανικών περιοχών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOSWΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΔΥΣΗΖΑΠΟΡΙΖΙΑΚΙΝΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Related Posts

εργοστάσια
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Χτυπήσαμε ρωσικά εργοστάσια κατασκευής και συντήρησης αεροσκαφών Ilyushin

18/03/2026 - 20:06
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

«Αδειάζει» τον Τραμπ η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ: «Το Ιράν δεν ξεκίνησε εκ νέου πυρηνικό εμπλουτισμό»

18/03/2026 - 18:29
Μερτς
ΚΟΣΜΟΣ

Μερτς: Η Γερμανία δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε εντολή

18/03/2026 - 17:54

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Χτυπήσαμε ρωσικά εργοστάσια κατασκευής και συντήρησης αεροσκαφών Ilyushin

France Libre: «Ελεύθερη Γαλλία» το όνομα του αεροπλανοφόρου που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle [pics]

Phantom MK-1: Ανθρωποειδή ρομπότ θα δοκιμάσει η Ουκρανία στα πεδία των μαχών [vid, pic]

«Αδειάζει» τον Τραμπ η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ: «Το Ιράν δεν ξεκίνησε εκ νέου πυρηνικό εμπλουτισμό»

Μερτς: Η Γερμανία δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε εντολή

Ρούτε: Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συζητούν συλλογικά τρόπους για να ανοίξουν τα στενά του Ορμούζ

Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ από πυραυλική επίθεση του Ιράν – Η Τεχεράνη έκοψε τη ροή φυσικού αερίου στο Ιράκ

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν επιβεβαιώνει επίσημα τον θάνατο του υπουργού Πληροφοριών Ισμαήλ Χατίμπ

Top News

Η Αγγελική Ηλιάδη για τη στιγμή της δολοφονίας του Μπάμπη Λαζαρίδη: Όταν έπεφταν οι σφαίρες ο Θεός με έσωσε

Βάσω Λασκαράκη: Όταν χώρισα με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη ήταν μια χρονιά πάρα πολύ περίεργη, πάρα πολύ δύσκολη

Κατερίνα Καινούργιου: Συζητάω με τον άντρα μου ότι δε θα ήθελα ποτέ να βάλω το παιδάκι μου στα social

Η Κιμ Καρντάσιαν αυτοτρολάρεται, δημοσιεύοντας μία παρ' ολίγον τούμπα της σε πάρτι μετά τα Όσκαρ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert