OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο με τη Ρωσία ισοδυναμεί με «παράδοση»

20/11/2022 - 10:16
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι απόπειρες της Δύσης να ωθήσει την Ουκρανία να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα, έπειτα από μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών νικών που κατέγραψε το Κίεβο, είναι «περίεργες» εκτιμώντας ότι τώρα η διαπραγμάτευση θα ισοδυναμούσε με «παράδοση», δήλωσε στο AFP ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όταν έχεις την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, είναι λίγο περίεργο να λαμβάνεις προτάσεις του είδους: ούτως ή άλλως δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μέσω της στρατιωτικής οδού, διεξάγετε διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Ποντολιάκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το γραφείο του στην προεδρία.

«Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που αντεπιτίθεται, που ανακτά τα εδάφη της πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στη χώρα που χάνει», πρόσθεσε.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Ρωσία, κάτι που ο Ζελένσκι αρνείται, αν πρώτα οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν εντελώς από το ουκρανικό έδαφος.

«Η στρατιωτική νίκη πιθανόν δεν είναι, με την αυστηρή έννοια του όρου, εφικτή με στρατιωτικά μέσα», εκτίμησε στις 9 Νοεμβρίου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η Μόσχα «δεν έχει κάνει καμία άμεση πρόταση» στο Κίεβο για συνομιλίες, προτιμώντας να τη μεταφέρει μέσω μεσολαβητών και κάνοντας λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο εκεχειρίας.

Μια ιδέα που δεν έχει κανένα νόημα για το Κίεβο, το οποίο θεωρεί τον πρόταση ελιγμό του Κρεμλίνου προκειμένου να υπάρξει μια ανάπαυλα στις μάχες η οποία θα του επιτρέψει να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα επίθεση. «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία διεξάγει μια εκστρατεία επικοινωνίας την οποία αποκαλεί ‘διαπραγματεύσεις’», διαβεβαίωσε ο Ποντολιάκ.

Καμία ανάπαυλα

«Θέλει απλώς να κερδίσει χρόνο. Στο μεταξύ θα εκπαιδεύσει τους εφέδρους, θα βρει επιπλέον όπλα» και θα ενισχύσει τις θέσεις της, προειδοποίησε.

Διότι, παρά τις βαριές στρατιωτικές του ήττες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να πιστεύει ότι «μπορεί να καταστρέψει την Ουκρανία, αυτή είναι η εμμονή του» και οι διαπραγματεύσεις μαζί του «δεν έχουν κανένα νόημα», υποστήριξε ο Ποντολιάκ.

Η Δύση «δεν ασκεί πίεση στην Ουκρανία», τόνισε, όμως εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «οι εταίροι μας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι ακόμη εφικτό να επιστρέψουμε στην εποχή πριν τον πόλεμο, όταν η Ρωσία ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος».

Μετά τη μαζική υποχώρηση των Ρώσων από την επαρχία του Κιέβου τον Μάρτιο και στη συνέχεια από την επαρχία του Χαρκόβου τον Σεπτέμβριο, η απελευθέρωση τον Νοέμβριο της Χερσώνας, της μοναδικής πρωτεύουσας επαρχίας που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την αρχή της εισβολής, σηματοδοτεί μια «θεμελιώδη» στροφή, σύμφωνα με τον Ποντολιάκ.

Η Ουκρανία δεν μπορεί «να επιτρέψει καμία ανάπαυλα» στην αντεπίθεσή της, παρά την έλευση του κρύου και του χιονιού που επιδεινώνουν την κατάσταση στο πεδίο.

«Σήμερα κάθε μικρή ανάπαυλα απλώς μεγαλώνει τις απώλειες που υφίσταται η Ουκρανία», κατήγγειλε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, την ώρα που η Μόσχα βομβαρδίζει εδώ και εβδομάδες τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, βυθίζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά στο σκοτάδι.

«Να φοβάται την Ουκρανία»

Οι επαρχίες Ζαπορίζια (νότια) και Λουχάνσκ (ανατολικά) είναι πλέον «οι κατευθύνσεις κλειδί» για τον στρατό, εκτίμησε ο Ποντολάκ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν σε μια αύξηση των παραδόσεων δυτικών όπλων. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, κυρίως τον χειμώνα», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον Ποντιλιάκ, η Ουκρανία έχει ανάγκη «ακόμη 150 με 200 άρματα μάχης, περίπου 300 τεθωρακισμένα», περίπου 100 συστήματα πυροβολικού, 50 με 70 συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών, κυρίως τα αμερικανικά HIMARS από τα οποία το Κίεβο ήδη διαθέτει αρκετά, καθώς και «δέκα με 15 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να κλείσουμε τον ουρανό».

Επίσης αναφέρθηκε στους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, που έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, ενώ αυτό των πυραύλων που διαθέτει τώρα η Ουκρανία δεν ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα.

Κατά τον Ποντολιάκ, αυτοί οι πύραυλοι «θα φέρουν κοντά το τέλος του πολέμου», επιτρέποντας στην Ουκρανία να «καταστρέψει μεγάλες αποθήκες» του ρωσικού στρατού που βρίσκονται βαθιά στις κατεχόμενες περιοχές και τις οποίες προς το παρόν δεν μπορεί να φτάσει με τα όπλα που διαθέτει.

Το Κίεβο «δεν έχει ανάγκη» να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, διαβεβαίωσε ο Ποντολιάκ. «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και όταν η Ρωσία θα φοβάται την Ουκρανία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣΔΥΣΗΜΙΧΑΗΛ ΠΟΝΤΟΛΙΑΚΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

05/12/2025 - 11:35
Μαδούρο
ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

05/12/2025 - 11:14
Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert