Ουκρανία: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς και πυρομαχικά φωσφόρου» – «Έγκλημα πολέμου» λέει ο ΟΗΕ

Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν πυρομαχικά φωσφόρου και βομβαρδίζουν οικισμούς στο μέτωπο που χωρίζει εδάφη που ελέγχονται από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, είπε επίσης ότι η τελευταία προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη πιθανώς απέτυχε, καθώς δεν επιτρέπονταν να περάσουν οχηματοπομπές αμάχων.

Κίεβο και Μόσχα ανταλλάζουν ευθύνες για τις αποτυχημένες προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων.

Σχεδόν 80 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Μικολάγιεφ

Περίπου 80 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 450 τραυματίστηκαν στην πόλη Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχός της.

Ο Ολεξάντρ Σενκέβιτς υποστήριξε επίσης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στο Μικολάγιφ. Δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη, είπε μόνο ότι υπάρχει «τεράστιος αριθμός βομβών διασποράς που είναι διασκορπισμένες στην πόλη».

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό από άλλη πηγή. Η Ρωσία διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί τέτοιες βόμβες ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία μιλά η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε σήμερα ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου», αναφερόμενη σε ένα μακρύ κατηγορητήριο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ κατά των ενεργειών που πραγματοποίησε ουσιαστικά ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Οι αδιάκριτες και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις που πραγματοποιούν ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σκοτώνοντας αμάχους «ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», είπε η Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία της έχει λάβει «αξιόπιστες καταγγελίες» ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας τουλάχιστον 24 φορές και είπε ότι η υπηρεσία της ερευνά επίσης την εικαζόμενη χρήση τους από την Ουκρανία.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι ο κύριος ένοχος, παρόλο που δεν έχει αθωώσει πλήρως τις ουκρανικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters