Ουκρανία: Η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο cruise με ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής κατά του Κιέβου

Ένας από τους δύο πυραύλους cruise, που καταρρίφθηκαν στις 17 Νοεμβρίου πάνω από το Κίεβο ήταν εξοπλισμένος με ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής, γράφει ο ουκρανικός ιστότοπος Defense Express επικαλούμενος δικές του πηγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, επρόκειτο για πύραυλο cruise τύπου Χ-55, η πυρηνική κεφαλή του οποίου είχε «ξεβιδωθεί» και αντικατασταθεί με ένα άδειο «ομοίωμα». Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος Χ-55 (Kh-55) από το «πυρηνικό οπλοστάσιο» μπορεί να υποδηλώνει ότι η Ρωσία έχει ένα κρίσιμα χαμηλό απόθεμα πυραύλων cruise, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, η Ρωσική Ομοσπονδία εξαντλεί τα αποθέματα των νεότερων πυραύλων cruise τύπου Kh-101, σχεδιασμένων για συμβατική κεφαλή (η παραλλαγή με πυρηνική κεφαλή χαρακτηρίζεται Kh-102).

Δηλαδή, για αυτό το χτύπημα, οι Ρώσοι πήραν τουλάχιστον έναν πύραυλο Χ-55 από το «πυρηνικό τους οπλοστάσιο», «ξεβίδωσαν» μια πυρηνική κεφαλή από αυτόν τον πύραυλο και το αντικατέστησαν με ένα «κενό κέλυφος», το οποίο εκτοξεύτηκε στην Ουκρανία.

Η Defense Express εξηγεί ότι η Ρωσία συνήθως χρησιμοποιούσε πυραύλους Kh-555 για χτυπήματα στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια «μη πυρηνική» τροποποίηση του πυραύλου Kh-55.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / DW (ρωσική υπηρεσία) / Defense Express / Φωτογραφία αρχείου Reuters