Ουκρανία: Νέα κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Μόσχα – Παραμένουν «μπλοκαρισμένοι» οι άμαχοι στη Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε απόψε μια νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις στην Ουκρανία. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης, 9 Μαρτίου.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η πρόταση αυτή θα μεταφερθεί στις ουκρανικές αρχές που θα πρέπει, όπως και χθες, να επιβεβαιώσουν μέχρι τα μεσάνυχτα (02.00 ώρα Ελλάδας) το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και από ποια ώρα θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι πόλεις στις οποίες θα «ανοίξουν» οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Σούμι, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη.

Περίπου 3.500 πολίτες απομακρύνθηκαν από το Σούμι

Οι πρώτοι διάδρομοι εκκένωσης για τους αμάχους άνοιξαν σήμερα το πρωί, ιδίως στο Σούμι, στα βορειοανατολικά, απ’ όπου αναχώρησαν δύο αυτοκινητοπομπές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εκκενώσεις συνεχίζονται επίσης και στην περιοχή του Κιέβου. Σε άλλες πόλεις στην Ουκρανία, όπως στην Μπούτσα, στα βόρεια της Μαριούπολης, οι άμαχοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χαρκίβ 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.

Στο Σούμι, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.

Αδύνατη η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές αρχές δεν κατάφεραν για ακόμη μια φορά σήμερα να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη.

Σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσφορά της Μόσχας να ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που οδηγούν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters