Ουκρανία: «Ο ρωσικός στρατός είναι σαν παιδιά για εμάς» λέει διοικητής στη Διεθνή Λεγεώνα

Ο διοικητής μιας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της Διεθνούς Λεγεώνας στην Ουκρανία, η οποία αποτελείται από ξένους εθελοντές μαχητές που πολεμούν απέναντι στους Ρώσους και αυτονομιστές μαχητές, μίλησε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, δημοσίευμα το οποίο αναμετέδωσε το Jerusalem Post και αναφέρθηκε στις εμπειρίες και τις εντυπώσεις που έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής από τις μάχες που έχει δώσει.

Ο «Adviser» όπως αποκαλείται, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί πολεμούν για σχεδόν εννέα χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στο έδαφος της χώρας τους και ο τακτικός ρωσικός στρατός που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί κατώτερος των προσδοκιών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η μαρτυρία του ξένου μαχητή της Διεθνούς Λεγεώνας

Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Πολεμάμε εναντίον ανδρών με μέσο όρο ηλικίας 30 ετών, αρκετοί από αυτούς είναι σαν παιδιά με 50 κιλά, που όχι μόνο δεν ξέρουν να κρατήσουν όπλο αλλά ούτε γνωρίζουν από μάχη. Μόνο σε μία περίπτωση, στο Ιρπίν, συναντήσαμε αξιόμαχους αντιπάλους». Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Διεθνή Λεγεώνα κατά την στρατολόγηση, καθώς είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των εθελοντών που θέλουν να ενταχθούν στο στράτευμα, όμως δεν είναι όλοι ικανοί και κατάλληλοι για μάχη, οπότε αρκετοί απορρίπτονται.

Στο σημείο αυτό είπε ότι: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ενταχθούν στη [Διεθνή] Λεγεώνα και περίπου 20 με 30 χιλιάδες [εθελοντές] βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, όμως δεν μπορούμε να τους πάρουμε όλους, διότι επιλέγουμε πραγματικούς επαγγελματίες που ξέρουν από ειδικές επιχειρήσεις, αποστολές και σκοπούς».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, οι στρατιώτες που θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο είναι πολύ ικανοί και έχουν κίνητρα, δεν είναι εδώ για [τα] λεφτά. Το κίνητρό τους είναι να διατηρήσουν την ειρήνη και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι είδαν αυτά τα βίντεο [και] η επικοινωνία με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή τους εντυπωσίασε, είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν για να μας στηρίξουν. Οι Αμερικανοί είναι πραγματικά επαγγελματίες. Έχω ανθρώπους από όλο τον κόσμο, είναι πραγματικά επαγγελματίες».

Φωτογραφία Reuters