Λισιτσάνσκ: «Έπεσε» η πόλη στους Ρώσους – «Θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί» είπε ο Ζελένσκι

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την πόλη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε απόψε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Λισιτσάνσκ στο Ντονμπάς, όμως δεσμεύτηκε ότι το Κίεβο θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής αυτής, χάρη στην τακτική του στρατού και τα νέα, βελτιωμένα όπλα που θα παραλάβει.

«Εάν οι διοικητές του στρατού μας αποσύρουν ανθρώπους από ορισμένα σημεία του μετώπου, όπου ο εχθρός έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε δύναμη πυρός, κάτι που ισχύει για το Λισιτσάνσκ, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα», είπε ο Ζελένσκι στο βραδινό, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε χάρη στην τακτική μας, χάρη στις αυξημένες προμήθειες σύγχρονων όπλων», πρόσθεσε.

Νέα στρατιωτική βοήθεια υπόσχεται ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Ο τελευταίος υποσχέθηκε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία, κυρίως με την αποστολή τεθωρακισμένων. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αυστραλός πρωθυπουργός στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον Αλμπανέζι, η Αυστραλία θα δώσει στην Ουκρανία 34 τεθωρακισμένα οχήματα ενώ θα απαγορεύσει και τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού. Θα επιβάλει επίσης νέες κυρώσεις σε 16 Ρώσους υπουργούς και ολιγάρχες. Συνολικά, η Αυστραλία έχει επιβάλει κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε 843 Ρώσους.

Πριν από τη συνέντευξη, ο Άντονι Αλμπανέζι επισκέφθηκε την Μπούτσα, το Ιρπίν και το Χοστόμελ, στα προάστια του Κιέβου, περιοχές που έγιναν σύμβολα της ωμότητας του πολέμου. Είπε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει «την υποδοχή που του πρέπει» εάν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Εάν παραστεί ο κ. Πούτιν σε αυτή τη σύνοδο (…) θα λάβει την υποδοχή που του αξίζει, που δεν είναι εκείνη που επιφυλάσσεται σε έναν φίλο, σε κάποιον που σέβεται το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters