OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία συνεζίσουν το εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά – Διαφοροποιείται η Βουλγαρία

13/09/2023 - 20:14
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι εξαγωγικές δυνατότητες των λιμανιών στον ποταμό Δούναβη στην Ουκρανία έχει μειωθεί κατά σχεδόν μισό εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα λόγω των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ.

«Αυτή η εξέλιξη εγείρει κινδύνους για ελλείψεις τροφίμων σε χώρες που εξαρτώνται από τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα», τόνισε ο Ουκρανός αντιπρόεδρος στο X.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις στα λιμάνια Ιζμαήλ και Ρενί νωρίτερα σήμερα, στην τελευταία από μια σειρά ρωσικών βομβαρδισμών σε ουκρανικά λιμάνια και υποδομές σιτηρών.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας μετά την αποχώρηση της Μόσχα απο τη συμφωνία που επέτρεπε από τον Ιούλιο του 2022 ως τον Ιούλιο του 2023 την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών της μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ποιές χώρες θέλουν να παραταθεί η απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Η Ουγγαρία συμφώνησε με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία να απαγορεύσουν την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών, ούτως ώστε να προστατεύσουν τις αγορές τους, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρατείνει την απαγόρευση αυτήν που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας σήμερα.

Επίσης, η κυβέρνηση της Σλοβακίας επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση θα συνεχιστεί.

«Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη, εάν η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή δεν το κάνει (σ.σ. να παρατείνει την απαγόρευση), να υιοθετήσει μια νέα απαγόρευση εισαγωγών, σε έκτακτη συνεδρίαση» είπε ο υπουργός Γεωργίας Γιόζεφ Μπίρες. «Είδατε ήδη από τις ανακοινώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας ότι αυτές οι χώρες θα εφαρμόσουν μονομερείς περιορισμούς και, από αυτήν την άποψη, πρέπει να το κάνουμε και εμείς επειδή θα αυξηθεί η διαμετακόμιση (σιτηρών) μέσω της Σλοβακίας και αυτά τα σιτηρά μπορεί να παραμείνουν στη Σλοβακία», εξήγησε.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας είπε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν. «Το σίγουρο είναι ότι αν δεν παραταθεί η απαγόρευση, έχουμε τις λύσεις για να προστατεύσουμε τους αγρότες μας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Ο Ίστβαν Νάγκι, ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Facebook ότι η νέα απαγόρευση θα ισχύσει για ευρύτερη γκάμα ουκρανικών προϊόντων. «Συμφωνήσαμε με τους συναδέλφους μας στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία ότι αν δεν ληφθεί απόφαση για την παράταση του μορατόριουμ από τις Βρυξέλλες, τότε θα λάβουμε μέτρα η κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε.

Τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε «προσωρινά, προληπτικά μέτρα» με τα οποία απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, όμως συνεχίστηκε η διαμετακόμιση αγροτικών προϊόντων που προορίζονταν για μη ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως στην Αφρική. Τα μέτρα αυτά λήγουν την Παρασκευή.

Διαφοροποιείται η Βουλγαρία

Ωστόσο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ είπε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ότι η άρση της απαγόρευσης θα ήταν επιθυμητή γιατί έτσι θα μειώνονταν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής. «Ας είμαστε ξεκάθαροι – η επανάληψη των εισαγωγών από την Ουκρανία θα μειώσει τις τιμές των βασικών προϊόντων, θα μειώσει τον πληθωρισμό, κάτι που θα βοηθήσει τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον τομέα των εισαγωγών-εξαγωγών» φέρεται να είπε ο Ντένκοφ.

Την Τρίτη, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε το προσχέδιο μιας απόφασης για την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής ορισμένων ουκρανικών προϊόντων μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια της βουλγαρικής Βουλής.

Η Ουκρανία εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τους «Διαδρόμους Αλληλεγγύης», τις εναλλακτικές διαδρομές μέσω της ΕΕ, για τις εξαγωγές των σιτηρών της, αφού η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αφορούσε την ασφαλή εξαγωγή τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια. Η Ρωσία λέει ότι θα επιστρέψει στη συμφωνία αυτή εάν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΙΤΗΡΩΝΟΥΓΓΑΡΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΡΟΥΜΑΝΙΑΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Related Posts

Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

26/12/2025 - 15:50
Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

26/12/2025 - 15:37
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

26/12/2025 - 15:26

Διαβάστε Επίσης

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert