Ουκρανία: Πληροφορίες για επίθεση με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Tochka-U σε ρωσική βάση μαχητικών [vids]

Σύμφωνα με αναφορές και βίντεο έγκριτων αναλυτών που δημοσιεύθηκαν στο Twitter, η Ουκρανία φαίνεται προς προχώρησε σε πολύ σοβαρά αντίποινα εκτοξεύοντας ισχυρούς τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Tochka-U προς την αεροπορική βάση Millerovo, που βρίσκεται στην πόλη Rostov, πραγματοποιώντας ουσιαστικά χτύπημα σε ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, η εκτόξευση και το πλήγμα με βαλλιστικούς πυραύλους, εντούτοις πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Telegram) δείχνουν φλόγες και πυκνό καπνό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αεροπορική βάση του Millerovo είναι η έδρα της 31ης Μοίρας, στην οποία υπηρετούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30SM, τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί σε κάποιες περιοχές της Ουκρανίας να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από η Ουκρανία για πρώτη φορά θα έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά σε στρατιωτική βάση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Tochka-U (όνομα NATO Scarab B), είναι σοβιετικής προέλευσης και χρησιμοποιείται για την αποτελεσματική καταστροφή εχθρικών στόχων και προσωπικού σε τακτικό επίπεδο, λόγω της μικρής του εμβέλειας. Μπορεί να μεταφέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, έχει μέγιστο βεληνεκές 70 χιλιόμετρα, με βάρος πολεμικής κεφαλής περίπου 480 κιλά, ανάλογα βέβαια και με τον τύπο αυτής.