Ουκρανία: «Ρωσικό το χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια» λέει η ΔΥΑΕ – Νέες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, του εξειδικευμένου οργανισμού που συνδέεται με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε κατά την διάρκεια βομβαρδισμών πριν από μερικές ώρες και φαίνεται πως «πήρε θέση» ρίχνοντας την ευθύνη στη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο Rafael Mariano Grossi είπε ότι δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής καμία διαρροή ραδιενεργού υλικού, όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ιδιαίτερα κρίσιμη. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως αξιωματούχοι της ΔΥΑΕ αναμένεται να ταξιδέψουν στο Τσερνόμπιλ, προκειμένου να εργαστούν σε ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν οι δύο εμπόλεμες πλευρές για την διασφάλιση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε ότι οι πληροφορίες που έχουν τους έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια χτυπήθηκε από ρωσικό βλήμα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο τύπος αυτού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα να ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού. «Μια άμεση ενίσχυση των κυρώσεων κατά του πυρηνικού κράτους τρομοκράτη είναι απαραίτητη», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του και κάλεσε επίσης τους Ρώσους να «βγουν στους δρόμους» για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters