Ουκρανία: «Σχεδόν όλο το Χάρκοβο είναι πλέον ελεύθερο – Οι Ρώσοι άφησαν πίσω τους μόνο την καταστροφή»

Σχεδόν ολόκληρο το Χάρκοβο έχει πλέον απελευθερωθεί από την ρωσική κατοχή.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με μήνυμά του μέσω Telegram.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις κινήσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Χάρκοβο ως «άνευ προηγουμένου» λέγοντας πως «οι Ουκρανοί κατάφεραν και πάλι να κάνουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο».

Υπενθυμίζεται πως οι Ουκρανοί είχαν στρέψει την προσοχή όλων – και κυρίως των Ρώσων – στη Χερσώνα, όπου θα ξεκινούσαν την «πολυδιαφημισμένη» αντεπίθεσή τους. Προηγουμένως είχαν φροντίσει να βομβαρδίσουν σημεία-κλειδιά που ήταν κομβικά για τον ανεφοδιασμό της Χερσώνας – όπως τα πλήγματα σε γέφυρες ή στην Κριμαία – ενισχύοντας την πεποίθηση ότι επικέντρωναν την προσοχή τους στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Όμως ενώ ξεκίνησαν την αντεπίθεση εκεί, σε μια παράλληλη κίνηση εξαπέλυσαν επίθεση στο Χάρκοβο, σε μια επιχείρηση που από στρατιωτικούς αναλυτές χαρακτηρίστηκε ως Blitz (Κεραυνός), καταλαμβάνοντας το ένα χωριό μετά το άλλο.

Όπως ανέφεραν υπηρεσίες πληροφοριών όπως της Βρετανίας ή των ΗΠΑ, αλλά και Ινστιτούτα που ασχολούνται με τις πολεμικές επιχειρήσεις, η Ουκρανία κατάφερε μέσα σε 10 μέρες ότι προσπαθούσε να κάνει η Ρωσία για περισσότερους από πέντε μήνες στο Χάρκοβο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τι άφησε πίσω του ο ρωσικός στρατός κατά την αποχώρησή του, δηλαδή κατεστραμμένα χωριά, παραπέμποντας ευθέως και στο τι αποκαλύφθηκε στο Ιζιούμ.

Ολόκληρη η δήλωση Ζελένσκι είναι η ακόλουθη:

«Από σήμερα σχεδόν ολόκληρη η περιοχή (του Χαρκόβου) είναι απελευθερωμένη. Ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση των πολεμιστών μας – οι Ουκρανοί κατάφεραν και πάλι να κάνουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο.

Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στην περιοχή του Χαρκόβου για περισσότερους από πέντε μήνες. Και σε αυτό το διάστημα οι κατακτητές δεν προσπάθησαν καν να κάνουν κάτι για τον λαό. Μόνο κατέστρεψαν, μόνο στέρησαν, μόνο αφαίρεσαν. Άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα χωριά, και σε μερικά από αυτά δεν υπάρχει ούτε ένα άθικτο σπίτι. Η Ρωσία δεν μπορεί να φέρει τίποτα άλλο εκτός από τη γενοκτονία».