Ουκρανία: Το Κίεβο τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον περασμένο χρόνο για να καλύψει κενά από τη δυτική βοήθεια

Η Ουκρανία έκανε άλματα στην αμυντική βιομηχανία τον τελευταίο χρόνο ή αναγκάστηκε να το κάνει, στον αγώνα δρόμου για να καλύψει τα κενά από την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες Σάββατο 24.2.2024 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενους στην εξοπλιστική βοήθεια, «πέρυσι, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, είχαμε πολλά πολύ χρήσιμα πράγματα, πολλά πολύ σημαντικά πράγματα, αλλά δεν έφτασαν όλα στην ώρα τους».

Έτσι την τελευταία χρονιά η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων, με αποτέλεσμα σήμερα 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα της χώρας, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας.

Ο Ολεξάντρ Καμίσιν είπε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Κίεβο ότι 100 κρατικές και 400 ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν στην προσπάθεια και ότι η Ουκρανία σχεδιάζει φέτος «να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πυρομαχικών».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης Μιχάιλο Φεντόροφ δήλωσε ότι το 90% των drones που χρησιμοποιούνται στο πεδίο κατά των ρωσικών δυνάμεων παράγονται στην Ουκρανία.

Περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία δεν φθάνουν εγκαίρως, υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ στη διάρκεια της ίδιας τηλεδιάσκεψης.

«Προς το παρόν, η δέσμευση δεν είναι συνώνυμη με την παράδοση, το 50% (αυτών) των δεσμεύσεων δεν εκπληρώνονται έγκαιρα», δήλωσε ο υπουργός.

Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, «χάνουμε ανθρώπους, θα χάναμε εδάφη», πρόσθεσε.

Ο ουκρανικός στρατός, αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο, απέσυρε τις δυνάμεις του από την Αβντιίβκα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών, επικαλούμενος ελλείψεις σε πυρομαχικά και στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένως προτρέψει τους δυτικούς συμμάχους του τις τελευταίες ημέρες να παραδώσουν στρατιωτική βοήθεια «στην ώρα τους», απαιτώντας συγκεκριμένα πυρομαχικά, περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ