Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την παραίτηση του Ρεζνίκοφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ενέκρινε σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, την παραίτηση του Ολέξιι Ρεζνίκοφ από την θέση του υπουργού Άμυνας.

Η απόφαση φέρεται να έλαβε 327 ψήφους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την απόφασή του να αποπέμψει τον Ρεζνίκοφ στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του στο ουκρανικό κοινοβούλιο στις 4 Σεπτεμβρίου.

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, πρώην επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας και το άτομο που επέλεξε ο Ζελένσκι για να αντικαταστήσει τον Ρεζνίκοφ στη θέση του υπουργού Άμυνας, θα διοριστεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο Ρεζνίκοφ κατείχε τη θέση του Υπουργού Άμυνας από τον Νοέμβριο του 2021. Από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας από ξένους συμμάχους, μεταξύ άλλων σε πολλαπλές συνόδους κορυφής στο Ramstein της Γερμανίας.

Τα σκάνδαλα που «έκαψαν» τον Ρεζνίκοφ

Ωστόσο, η θητεία του Ρεζνίκοφ στο υπουργείο Άμυνας έχει αμαυρωθεί από αρκετά σκάνδαλα που σχετίζονται με την προμήθεια εξοπλισμού για τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Τον Αύγουστο, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Υπουργείο Άμυνας ξόδεψε 33 εκατομμύρια δολάρια σε «χειμωνιάτικα» ρούχα για τον στρατό από τουρκική εταιρεία τον Σεπτέμβριο, τα οποία ήταν στην πραγματικότητα καλοκαιρινά ρούχα.

Το υπουργείο Άμυνας και ο Ρεζνίκοφ αντιμετώπισαν επίσης έλεγχο τον Ιανουάριο, όταν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ένα σημαντικό ζήτημα με την προμήθεια τροφίμων για στρατιώτες.

Το υπουργείο διαπιστώθηκε ότι αγόρασε αυγά σε 17 Hr (0,5 δολάρια) το καθένα, ενώ στα παντοπωλεία του Κιέβου, η τιμή είναι περίπου 7 Hr (0,2 δολάρια) ανά αυγό.

Μετά από αυτό το σκάνδαλο, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ζελένσκι αποφάσισε να απολύσει τον υπουργό Άμυνας και πιθανότατα θα τον αντικαταστήσει με τον αρχηγό της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Ρεζνίκοφ είπε ότι ο Ζελένσκι αποφάσισε να τον διατηρήσει, αναφέροντας τις προσωπικές σχέσεις του με τους αμυντικούς εταίρους της Ουκρανίας ως έναν από τους κύριους λόγους.

«Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία συνολικά», είπε ο Ζελένσκι στις 4 Σεπτεμβρίου, αναφερόμενος στην απόφασή του να απολύσει τον Ρεζνίκοφ.

Πηγή: Kyiv Independent / Φωτογραφία αρχείου Reuters