OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το «σχέδιο» 28 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, η αντίδραση Ζελένσκι και η διάψευση του Κρεμλίνου

20/11/2025 - 08:22
Ουκρανία

REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Μπορεί οι διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να είχαν παγώσει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως τις τελευταίες ώρες ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με ένα σχέδιο από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ρόλο ειρηνοποιού για ακόμη μία φορά, μετά την εκεχειρία στη Γάζα, σκοπό έχει να λήξει και τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που η Ρωσία εξαπολύει ένα από τα πιο θανατηφόρα και ισχυρά πλήγματα σε περιοχές δυτικά της χώρας. Η στρατηγική ή όχι του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο, είχε περιπλέξει αρκετά τα πράγματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε απομακρυσμένος από τον Ρώσο ομόλογό του καθώς όπως πίστευε ο τελευταίος δεν είχε σκοπό να σταματήσει τον πόλεμο. Σύμφωνα με το Axios, υπήρχε μία μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, για ένα σχέδιο που θα τερμάτιζε την κατάσταση στην Ουκρανία, όμως όπως ανέφεραν διεθνή μέσα, χωρίς την άμεση συμμετοχή του Κιέβου.

Βέβαια, οι ΗΠΑ, έχουν αποστείλει στο Κίεβο, δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους με στόχο να συνεργαστούν για να βρεθεί η χρυσή τομή για μία συμφωνία ειρήνης. Η Ρωσία επιχείρησε να διαλύσει τις εικασίες την Τετάρτη (19.11.2025), υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία νέα εξέλιξη» σχετικά με ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο

Οι διαρροές για τη μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας

Η διεθνής πολιτική σκηνή είναι ταραγμένη, καθώς φέρεται να έχει αναπτυχθεί ένα νέο, ανεπίσημο σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία, το οποίο προτείνει δραστικές και σημαντικές παραχωρήσεις εδαφών από την πλευρά του Κιέβου και περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ οι επιθέσεις από τη Ρωσία συνεχίζονται αμείωτες. Αν και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την Ουάσιγκτον ή τη Μόσχα, η φημολογία δημιουργεί αμφιβολίες για τις επόμενες κινήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με αναφορές των Financial Times και του Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία φέρεται να συνεργάζονται πίσω από τις κάμερες για να διαμορφώσουν ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας και τη δραστική μείωση του στρατού της, ανατρέποντας τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή.

Το σχέδιο 28 σημείων

Το σχέδιο 28 σημείων που επεξεργάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ για να τερματιστεί ο σχεδόν τετραετής πόλεμος στην Ουκρανία, προβλέπει – σύμφωνα με το Axios που επικαλείται αξιωματούχο των ΗΠΑ – ότι η Ρωσία θα αποκτήσει τον πλήρη de facto έλεγχο του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ (που μαζί αναφέρονται ως Ντονμπάς), παρά το γεγονός ότι το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 14,5% του εδάφους εκεί, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του «Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου».

Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα αναγνώριζαν την Κριμαία και το Ντονμπάς ως νόμιμο ρωσικό έδαφος, αλλά η Ουκρανία δεν θα κληθεί να το πράξει. Ένας Ουκρανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο περιελάμβανε, επίσης, περιορισμούς στο μέγεθος του ουκρανικού στρατού και στα όπλα μακράς εμβέλειας σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ακόμη ότι το αμερικανικό σχέδιο περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις της Ουκρανίας στο Ντονμπάς. Δεν είναι σαφές τι θα συνεπάγονται οι εγγυήσεις ασφάλειας των ΗΠΑ πέραν της υπόσχεσης για άμυνα έναντι περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας.

Η απάντηση του Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στη μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ουκρανία «είναι έτοιμη για ειρήνη, αλλά όχι για παράδοση», τονίζοντας πως οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει απώλεια κυριαρχίας για το Κίεβο, «είναι απαράδεκτη».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, τόνισε ότι «το κύριο ζήτημα για να σταματήσει η αιματοχυσία και να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη είναι να εργαστούμε σε συντονισμό με όλους τους εταίρους μας και η αμερικανική ηγεσία να παραμείνει αποτελεσματική, ισχυρή».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ακόμη ότι μόνο οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχουν επαρκή δύναμη για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος». Μετά τις συνομιλίες του στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως η Τουρκία έχει προτείνει «διάφορα σχήματα» διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας τη σημασία της τουρκικής μεσολάβησης.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Στιβ Γουίτκοφ, ο διπλωματικός απεσταλμένος που έχει οριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, «δεν θα μεταβεί στην Τουρκία», διαψεύδοντας ουκρανική πηγή που άφηνε να εννοηθεί πιθανή συμμετοχή του στις συνομιλίες μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η συνάντηση ακυρώθηκε όταν η Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι ο Ζελένσκι υπαναχωρεί από τις κατ’ αρχήν συνεννοήσεις με τον Ουμέροφ και σκόπευε να παρουσιάσει δικό του σχέδιο, επεξεργασμένο με Ευρωπαίους εταίρους – ένα σχέδιο που η Μόσχα απορρίπτει εκ των προτέρων.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται τη στιγμή που το Κίεβο προσπαθεί να εξασφαλίσει νέα αμερικανική στήριξη για την επανεκκίνηση ενός ειρηνευτικού διαλόγου που παραμένει σε τέλμα με τη Μόσχα, την ώρα που οι ΗΠΑ, φαίνεται να έκαναν μία στροφή προς το Κρεμλίνο.

Με πληροφορίες από: Newsit

Tags: ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00
Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

25/03/2026 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert