Ουκρανία: Βέλγιο και NATO θέλουν να στείλουν εξοπλισμό στο Κίεβο

Το Βέλγιο είναι έτοιμο να στείλει όπλα στην Ουκρανία σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Σοφί Βιλμές.

Συγκεκριμένα ζήτησε από το Υπουργέιο Άμυνας της χώρας να καταρτίσει έναν κατάλογο με τα όπλα που θα μπορούσε να στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία.

Η κ. Βιλμές προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε στην κάμερα του φλαμανδόφωνου VTM πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, επίσης στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτή είναι η πεποίθησή μου. Το διερευνούμε σε βασικό επίπεδο».

Προσέθεσε: «δεν ξέρω τι όπλα ακόμα. Ζητήσαμε από το Υπουργείο ‘Αμυνας να μας πει τι είναι διαθέσιμο και ελπίζουμε ότι θα λάβουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας το συντομότερο δυνατό. Με τα ρωσικά στρατεύματα να προελαύνουν γρήγορα στην Ουκρανία, ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά».

Την Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου είχε αποφασίσει ότι θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό προστασίας στην Ουκρανία αλλά όχι όπλα.

Το NATO αναπτύσσει περισσότερα στρατεύματα στην Αν.Ευρώπη

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τώρα κάνουμε σημαντικές, πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο ΓΓ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι το NATO θα παρέχει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία και περισσότερα όπλα.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters