Το Πακιστάν, λειτουργώντας ως διαμεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, διαβεβαίωσε σήμερα 30/7/2026 πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές να επανέλθουν σε διαπραγματεύσεις. Η προσπάθεια αυτή εδράζεται στο πρωτόκολλο συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο, με τη μεσολάβηση του Ισλαμαμπάντ, για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναφέρουμε όλες τις πλευρές στο πρωτόκολλο συμφωνίας του Ισλαμαμπάντ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταχίρ Αντράμπι.
Παράλληλα, ο κ. Αντράμπι συμπλήρωσε πως το Πακιστάν παροτρύνει τα δύο κράτη «να σεβαστούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους (βάσει του πρωτοκόλλου συμφωνίας) να διεξάγουν τεχνικές συνομιλίες».
Όπως μεταδίδει ο ίδιος, μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη «διαπραγματεύσεις (…) κυρίως αναφορικά με τα Στενά του Ορμούζ και προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση».




