Paris Airshow 2013: Μειωμένος ο αμυντικός τομέας στην φετινή εκδήλωση

Η μεγαλύτερη εκδήλωση της φετινής χρονιάς – Paris Airshow 2013 – στο τομέα της αεροδιαστημικής απογειώνεται απο το Παρίσι αυτή την εβδομάδα με τους δύο τομείς που απαρτίζουν τον κλάδο αυτο να εχουν διαφορετικές ‘διαθέσεις’.

Από την μια η παρουσία κατασκευαστών επιβατικών αεροσκαφών είναι έντονη, με πολλά νέα προϊόντα και ρεκόρ παραγγελιών. Σε αντίθεση απο την αλλη με τον στρατιωτικο τομέα που φαίνεται να εχει λιγότερο εντονη παρουσία στο Παρίσι φέτος καθώς οι περικοπές στην Αμυνα και ιδιαίτερα στην Ουάσινγκτον ειχαν ώς αποτέλεσμα τα εξοπλιστικά προγραμματα να μειωνονται ή να εγκαταλείπονται.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αυτο που συναρπάζει στην έκθεση του Παρισιου φετος ειναι το τμήμα της αγοράς οπου οι δύο εταιρίες Boeing και Airbus – που έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς – αντιμετωπίζουν δυνατές προκλήσεις.

Οι 3 εταιρίες που φαίνεται οτι ειναι ικανές να αντιμετωπίσουν και να κερδίσουν ενα μεγάλο κομμάτι της «κατασκευαστικής τούρτας» ειναι η κινέζικη Κομέρσιαλ (Commercial Aircarft Corporation) η ρωσική Ιρκούτ (Irkut) και η καναδική Μπομπαρντιερ (Bombardier). Οι 3 εταιρίες εχουν μεγάλη παρουσία στο Παρίσι και φαινεται οτι ειναι ικανές πλέον να αναλαβούν το μερίδιο της αγοράς που για τόσο καιρο είχαν η Boeing και η Airbus.

Λαμβάνοντας υπόψη τις φιλοδοξίες των εταιρειών αυτών, και τη ζήτηση για νέα αεροσκάφη τα επόμενα είκοσι χρόνια, οι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τους νεοεισερχόμενους.

Αμυνα και περικοπές

Στον τομέα της άμυνας, δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα το φετινό σόου θα ειναι πολύ ήσυχο – με εξαίρεση πάντα την επίδειξη των μαχητικών στους γαλλικούς ουρανους

Η Lockheed Martin, η μεγαλύτερη εταιρεία άμυνας στον κόσμο, έχει πολύ μειωμένη παρουσία και δεν θα αναδείξει το F-35 της, ένα τζετ που θεωρείται τεχνολογικό αριστούργημα.
Η Northrop Grumman – που κατασκεύασε το «Spirit of St Louis» που πέταξε ο Τσάρλς Λιντμπεργκ στο Παρίσι στην πρώτη υπερατλαντική πτήση – δεν θα εμφανιστεί καθόλου.

Λίγοι ειναι επίσης οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανώτεροι αξιωματικοί. Τα χρήματα είναι λίγα μετά από βαθιές περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό. Όμως, η έλλειψη της συνήθους έντονης παρουσίας των ΗΠΑ έχει εκπλήξει ορισμένους εμπειρογνώμονες, καθώς οι άμυντικές της επιχειρήσεις χρειάζονται τις εξαγωγές τώρα περισσότερο από ποτέ.

Αυτό όμως μπορεί να ανοίξει την πόρτα στις άλλες χώρες για να αναδείξουν καλύτερα τα εμπορεύματά τους στους κυβερνητικούς εκπροσώπους και στις στρατιωτικές αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν.

Η Ρωσία βέβαια δεν θα λείπει. Θα αναδείξει Ρωσικα επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, όπως το Sukhoi Su-35 ( που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο ).
Η Embraer θα δείξει τα μαχητικά αεροσκάφη Super Tucano, και από την Ευρώπη θα εμφανιστούν τα Saab Gripen, Eurofighter Typhoon, και τα Airbus A400M.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Ο νέος «αόρατος φονιάς» της Lockheed

ΒΙΝΤΕΟ: F 35 σε αεροπλανοφόρο

ΒΙΝΤΕΟ Gripen: η Σουηδία εξελίσσει το μαχητικό της αεροσκάφος