Περιοδεία Τζον Κέρι σε Τουρκία – Μέση Ανατολή

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Τουρκία αυτή την εβδομάδα, πιθανώς την Παρασκευή ή το Σάββατο, στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε σήμερα τούρκος αξιωματούχος. Την ίδια ώρα παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ανακοίνωνε ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα συναντήσει τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Κυριακή στο Αμάν, κατά την περιοδεία του στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί την Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα 900 χλμ. με τη Συρία, βασικό παράγοντα στην υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης και στο σχεδιασμό μιας νέας εποχής μετά τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ένα μήνα νωρίτερα κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κέρι είχε επικρίνει τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για σχόλιά του που συνέδεαν τον σιωνισμό με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μια αντιπαράθεση που επισκίασε τις συνομιλίες μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μεσολάβησε μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης των δύο συμμάχων των ΗΠΑ στη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ισραήλ λίγες εβδομάδες αργότερα. Το Ισραήλ ζήτησε συγνώμη για το θάνατο εννέα Τούρκων το 2010 κατά την ισραηλινή έφοδο στην τουρκική ναυαρχίδα που κατευθυνόταν στη Γάζα. Η Τουρκία την αποδέχθηκε.

Η συμφιλίωση των δύο συμμάχων των ΗΠΑ αναμένεται να συμβάλει στο συντονισμό των περιφερειακών δυνάμεων ώστε η κρίση στη Συρία να μην εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς και στη χαλάρωση της διπλωματικής απομόνωσης του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο Κέρι αναμένεται να φθάσει στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία. Σύμφωνα με τον παλαιστίνιο αξιωματούχο στη Ραμάλα, ο Τζον Κέρι εκτός από την Τουρκία, τη Δευτέρα θα ταξιδέψει στη Ντόχα του Κατάρ προκειμένου να έχει συνομιλίες για το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, στα τέλη Μαρτίου, στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, συνοδεύοντας τον πρόεδρο Ομπάμα, ο Κέρι είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να επιστρέψει γρήγορα στη Μέση Ανατολή και να συναντήσει τον πρόεδρο Αμπάς προκειμένου να συζητήσουν για την ειρηνευτική διαδικασία που έχει παγώσει από το 2010. Είχε τονίσει στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την «ανάγκη» να υπάρξει ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ωστόσο ο παλαιστίνιος πρόεδρος επανέλαβε ενώπιον του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τον κίνδυνο που συνιστά η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα για την ειρηνευτική διαδικασία» και υπογράμμισε «την ανάγκη για απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων» στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Αμπάς αποκλείει μέχρι σήμερα μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ υπό όλες τις μορφές της.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους παλαιστίνιους διαπραγματευτές, οι ΗΠΑ αναμένεται να προτείνουν ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τους προσεχείς δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οικονομική βοήθεια ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Χαστούκι» του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον Ερντογάν, για τις δηλώσεις κατά Ισραήλ

ΗΠΑ: Επικοινωνία Κέρι/Λαβρόφ για Συρία και Βόρεια Κορέα