Πεσκόφ: «Η Κριμαία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας – Δεν θα επιστρέψει στην Ουκρανία»

Η Κριμαία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας και η επιστροφή της στην Ουκρανία είναι αδύνατη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα θα μπορούσε να φανταστεί μια κατάσταση όπου η Κριμαία θα γινόταν ξανά μέρος της Ουκρανίας, απάντησε αρνητικά. «Είναι αναπόσπαστο μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι πιθανές συμφωνίες για το ζήτημα της Ουκρανίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διάταξη για το Κίεβο να πάρει τον έλεγχο της Κριμαίας και ορισμένων άλλων εδαφών στο μέλλον.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ο φιλορώσος επικεφαλης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, δήλωσε επίσης σλημερα ότι η δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο προετοιμάζει στρατιωτικές προσπάθειες για την κατάληψη της Κριμαίας δεν είναι παρά ένα διαφημιστικό κόλπο.

«Είναι περισσότερο σαν κόλπο δημοσίων σχέσεων. Μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια να ανυψωθεί το ηθικό των ένοπλων σχηματισμών της Ουκρανίας», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης στη ρωσική τηλεόραση.

Υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο.

«Το ότι προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιους στόχους δεν είναι παρά ένα διαφημιστικό κόλπο. Έτσι το βλέπω», είπε ο Πουσίλιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στις 24 Φεβρουαρίου ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να λάβει στρατιωτικά μέτρα για να ανακαταλάβει την κατεχόμενη Κριμαία.

Πηγή: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters