ΠΓΔΜ: Συνάντηση Ντιμιτρόφ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ, αυτή είναι η πρώτη συνάντηση του Ντιμιτρόφ με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μετά την ανάληψη του αξιώματός του τον Απρίλιο 2018, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ότι με την εποικοδομητική της πολιτική και τα επιτεύγματά της η «Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποδεικνύει ότι αξίζει να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. «Η «Μακεδονία” είναι ο επόμενος λίθος του κοινού ευρω-ατλαντικού σπιτιού», είπε ο Ντιμιτρόφ. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω αμερικανικής στήριξης σε αυτή την πορεία. «Σε μια περιοχή, η οποία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με σημαντικά ανοιχτά ζητήματα, η επιτυχία μιας χώρας συνιστά θετική ένδειξη και παρότρυνση και για τις άλλες χώρες», τόνισε ο Ντιμιτρόφ. Η «Μακεδονία” θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρει στην δημιουργία μιας περιοχής, όπου οι χώρες θα μοιράζονται κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και τα σύνορα δεν θα έχουν σημασία.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, συνεχάρη για την πρόοδο που έχει σημειώσει η «Δημοκρατία της Μακεδονίας” κατά την προηγούμενη περίοδο, τόσο όσον αφορά τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, όσο και στις σχέσεις με τους γείτονες, ιδιαίτερα με την επίτευξη λύσης στη διένεξη γύρω από το όνομα. Τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας νέας πολύ σημαντικής πρόκλησης, η οποία, σε περίπτωση που αντιμετωπιστεί επιτυχώς, θα αποτελέσει σαφές μήνυμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει και πρέπει να κορυφωθεί με την ένταξη της «Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η στήριξη των ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρή, διότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μετά την συνάντηση με τον Πομπέο, ο Ντιμιτρόφ είχε ξεχωριστή συνάντηση και με τον Βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Wess Mitchell. Ο Mitchell συνεχάρη για την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας” για την εφαρμογή της Συμφωνίας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ είχε και ξεχωριστή συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Matthew Palmer..

Πηγή: Capital