Playboys: Το «Κουνελάκι» του Χιού Χέφνερ φοράει στολή και πάει στον πόλεμο! – ΦΩΤΟ

του Αλέξανδρου Θεολόγου

Ο Playboy Χιού Χέφνερ μας άφησε χρόνους, αφήνοντας πίσω του ιστορία αλλά και τις καλύτερες αναμνήσεις! Σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής και… πολύ μετά από αυτήν, το διάσημο “Κουνελάκι” του Playboy όχι μόνο έχει πάει Στρατό, είναι και “παλιοσειρά”. Μπορεί τα κορίτσια του να στόλισαν κοιτώνες, φοριαμούς και απομακρυσμένα φυλάκια, κρατώντας παρέα στους στρατιώτες, όμως στο Βιετνάμ το χαρακτηριστικό λογότυπο έγινε… μάχιμο έμβλημα, φιγουράροντας σε επιθετικά ελικόπτερα, τζετ και σε επίλεκτες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.

Πάνοπλα UH-1B/C “Huey” της 1ης Διμοιρίας “Playboys”, του 334ου Λόχου Εξοπλισμένων Ελικοπτέρων, εξαπέλυαν σφοδρές επιθέσεις κατά θέσεων των Βιετκόνγκ τα πρώτα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ, εξελίσσοντας τις τακτικές που θα ακολουθούσαν τα αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα αργότερα. “Playboys” ονομαζόταν και ένας Λόχος των επίφοβων επιθετικών ελικοπτέρων AH-1G Cobra ενώ οι σκληροτράχηλοι κομμάντος «Satan’s Playboys» των Περιπόλων Αναγνώρισης Μακράς Ακτίνας Δράσης (LRRP) το έγραφαν περήφανα σε πινακίδα στην βάση τους.

Το “Κουνελάκι” στόλισε τα αναγνωριστικά RF-4B Phantom της Μοίρας Αναγνώρισης των Αμερικανών Πεζοναυτών VMCJ-2 “Playboys”, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-6B Prowler της Μοίρας VMAQ-2, αναπτήρες Zippo βετεράνων, μέχρι το κατάμαυρο F-4J Phantom “Black Bunny” της Μοίρας Δοκιμών και Αξιολόγησης του αμερικανικού Ναυτικού VX-4 και το ομοίως βαμμένο F-14A Tomcat που το διαδέχθηκε αργότερα. Έδωσε το όνομά του σε εξοπλισμένα φορτηγά (guntrucks) που συνόδευαν ευάλωτες εφοδιοπομπές στο Βιετνάμ, έγινε χαρακτηριστικό κλήσης ιπταμένων μέσων σε πολεμικές αποστολές, διακόσμησε άρματα μάχης, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς…

Ποιός μπορεί να ξεχάσει την σκηνή στην εμβληματική ταινία “Αποκάλυψη Τώρα” που ο αμερικανικός Στρατός φέρνει με ελικόπτερα κορίτσια του Playboy σε ένα ψυχαγωγικό σώου της USO για τους αδειούχους στρατιώτες… Στην πραγματικότητα, όχι μόνο πήγαν Playmates στο Βιετνάμ για την εξύψωση του ηθικού (μεταξύ άλλων) των στρατιωτών, αλλά περιόδευσαν και σε νοσοκομεία εκστρατείας δίνοντας κουράγιο σε τραυματίες. Πολλά χρόνια αργότερα, στην Επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991, τα «Κουνελάκια» του Playboy θα ανέβαζαν την θερμοκρασία της ερήμου με το σπέσιαλ ημερολόγιο που κυκλοφόρησαν για τους στρατιώτες -το οποίο φυσικά απαγορεύθηκε στην Σαουδική Αραβία, ωστόσο όλοι το έμαθαν απ’ έξω κι ανακατωτά!   

Δείτε μερικές φωτογραφίες από το… “στρατιωτικό άλμπουμ” του διασημότερου κουνελιού στην ιστορία του 20ου αιώνα. Πολλοί θα θυμούνται ότι συνυπηρέτησαν μαζί του.