«Πλούτιζε» η Τουρκία από τη Γερμανία – Εξαρθρώθηκε τεράστιο παράνομο κύκλωμα

Εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν σε εφόδους σε πάνω από 60 κατοικίες και εταιρείες στη Γερμανία και την Ολλανδία. Δίκτυο έστελνε παράνομα χρήματα φοροφυγάδων και εγκληματικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη.

850 αστυνομικοί, 11 εισαγγελείς όπως και εφοριακοί συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε πέντε γερμανικά κρατίδια και την Ολλανδία. Οι έρευνες αφορούσαν 62 σπίτια και επαγγελματικούς χώρους στο Βερολίνο, στο Αμβούργο, στην Έσση, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με επίκεντρο την πόλη Ντούισμπουργκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που πρώτη έγραψε για την υπόθεση, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται 27 άτομα που τους καταλογίζεται ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, η οποία ευθύνεται για την παράνομη μεταφορά χρήματος από τη Γερμανία στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη. Το ύψος αυτών των συναλλαγών υπολογίζεται μέχρι στιγμής στα 200 εκ. ευρώ. Οι αρχές υποθέτουν ότι πρόκειται για μαύρο χρήμα και έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.

To σύστημα hawala

Η οργάνωση λειτουργούσε στη βάση του συστήματος διακίνησης χρημάτων «χουαλά» (hawala) που αξιοποιείται κυρίως σε ισλαμικές χώρες.

Στην βασική του μορφή το δίκτυο Hawala λειτουργεί ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος να στείλει χρήματα στο εξωτερικό επισκέπτεται ένα broker της περιοχής του και του δίνει τα χρήματα και ένα κωδικό (password) οιασδήποτε μορφής. Κατόπιν επικοινωνεί με τον παραλήπτη των χρημάτων και του δίδει τον κωδικό και τον πληροφορεί για το ποσό αλλά και την περιοχή-broker που θα αποσταλούν τα χρήματα. Ο δικαιούχος παραλήπτης επισκέπτεται τον broker της δικής του περιοχής και λέγοντας του τον κωδικό παραλαμβάνει τα χρήματα. Οι προμήθειες είναι πολύ πιο χαμηλές από τα επίσημα δίκτυα και για αυτό, μεταξύ άλλων, είναι και ελκυστικότατες. Ο πρώτος broker δεν στέλνει ποτέ τα χρήματα στον δεύτερο. Κρατά μόνο ένα αρχείο των ποσών που παίρνει και που δίδει όπως και των κωδικών. Σε ύστερη φάση, που συμφωνείτε μεταξύ τμημάτων του δικτύου των broker, γίνεται η μεταξύ τους εκκαθάριση. Η αξιοπιστία του δικτύου βασίζεται πάνω στην Τιμή και την αξιοπιστία των brokers που διασφαλίζονται από πανίσχυρους άγραφους νόμους και κώδικες τιμής που έλκουν την δύναμή τους από τις παραδόσεις των πολιτισμών αυτών. Αποτελούν ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι αντίστοιχο με τη δική μας «τραπεζική πίστη». Οι επιπτώσεις για όσους «παραστρατούν» είναι εξοντωτικές

Αυτή τη δυνατότητα που δίνει το σύστημα hawala αξιοποιούν ευρέως μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες για να στείλουν χρήματα στους δικούς τους αλλά και φοροφυγάδες, εγκληματικές οργανώσεις όπως και ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις για τη χρηματοδότηση τους.

Πηγή: DW
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο