OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει το Τσάσιβ Γιαρ;

16/04/2024 - 16:43
Τσάσιβ Γιαρ
Share on FacebookShare on Twitter

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο ανατολικό άκρο της πόλης Τσάσιβ Γιαρ στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα θέλει να καταλάβει ως τις 9 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Αν και το Κρεμλίνο δεν έχει παραδεχτεί ότι έθεσε μια τέτοια προθεσμία, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν ανελέητα τη στρατηγικής σημασίας ουκρανική πόλη με πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπορικές επιδρομές.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στα ανατολικά έχει επιδεινωθεί. Ωστόσο, είπε ότι οι ταξιαρχίες του Κιέβου στο Τσάσιβ Γιαρ συγκρατούν τις επιθέσεις προς το παρόν και έχουν ενισχυθεί με πυρομαχικά, drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την πόλη, 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της κατεστραμμένης πόλης Μπαχμούτ που κατέλαβαν οι Ρώσοι τον περασμένο Μάιο μετά από μήνες αιματηρών μαχών, θα μπορούσαν να εξαπολύσουν απευθείας επιθέσεις εναντίον πολλών ουκρανικών «φρουρίων».

Οι δυνάμεις της Μόσχας, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, είναι πιθανό να επιχειρήσουν να «στριμώξουν» τις ουκρανικές δυνάμεις από τα ανατολικά, τα νότια και τα βόρεια προκειμένου να τις αναγκάσουν να φύγουν προς τα δυτικά.

Ουκρανία

Η στρατηγική σημασάι του Τσάσιβ Γιάρ

Η πόλη Τσάσιβ Γιάρ (Ήσυχη Χαράδρα), που είχε πληθυσμό πάνω από 12.000 ανθρώπους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, συγκεκριμένα στο Ντονέτσκ – μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Τοποθετημένη σε υψηλότερο έδαφος, έχει χρησιμεύσει ως σημείο ανασυγκρότησης και ως μπροστινή βάση πυροβολικού για τον ουκρανικό στρατό. Έχει βομβαρδιστεί εκτενώς και έχει υποστεί ζημιές από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μόνο μερικές εκατοντάδες ηλικιωμένοι κάτοικοι έχουν απομείνει, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αρχίσει να απομακρύνονται. Όσοι είναι ακόμα εκεί, στεγάζονται σε υπόγεια και βασίζονται σε εθελοντές για φαγητό και νερό.

Ο δήμαρχος της πόλης έχει διαφύγει εδώ και πολύ καιρό, ενώ ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης στέλνει βοήθεια στην πόλη από άλλα κέντρα.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τις πόλεις Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ, Ντρουζκόβκα και το Κονσταντίνοφκα ως τις «πόλεις-φρούρια» στην ανατολική Ουκρανία που είναι προσβάσιμες από το Τσάβιβ Γιάρ.

ΗΠΑ

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (IWS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον περιγράφει τις πόλεις ως τη «ραχοκοκαλιά» της άμυνας του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά. «Η προσπάθεια για την κατάληψη του Τσάσιβ Γιαρ προσφέρει στις ρωσικές δυνάμεις τις πιο άμεσες προοπτικές για επιχειρησιακά σημαντικές προόδους», ανέφερε το ISW.

Το ISW προειδοποιεί ότι η απώλεια των πόλεων Druzhkivka και Kostiantynivka συγκεκριμένα θα ήταν μια μεγάλη επιχειρησιακή οπισθοδρόμηση που θα ήταν δύσκολο να αντιστραφεί.

Πως θα εξελιχθεί η μάχη;

Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές κατά τις μάχες της Μπαχμούτ και της Αβντιίβκα ήταν υψηλές. Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, προέβλεψε ότι η μάχη για τον Τσασίβ Γιαρ θα ήταν εξίσου δύσκολη για τη ρωσική πλευρά.

«Η μάχη για το Τσάσιβ Γιαρ θα είναι μακρόχρονη και παρόμοια με αυτή για την Μπαχμούτ», σημειώνει ο πρώην Ρώσος αξιωματούχος.

Τσάσιβ Γιαρ

Ο Αλεξάντερ Κοτς, πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής εφημερίδας Komsomolskaya Pravda που ταξιδεύει συχνά με τον ρωσικό στρατό, είπε ότι οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις προσπαθούσαν να προωθηθούν, ενλω οι Ουκρανοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Ρωσία συγκεντρώνει εφεδρεία για τη μάχη του Τσάσιβ Γιαρ.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΤΣΑΣΙΒ ΓΙΑΡ

Related Posts

FSB
ΚΟΣΜΟΣ

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

08/02/2026 - 10:20
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

08/02/2026 - 10:15
Συμβούλιο Ειρήνης
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου – Ο Όρμπαν δήλωσε συμμετοχή

08/02/2026 - 09:29

Διαβάστε Επίσης

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

«Πήραν τα μέτρα» των Eurofighter: Εντυπωσιακό το «αποτύπωμα» των ελληνικών Rafale στη Σαουδική Αραβία

Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου – Ο Όρμπαν δήλωσε συμμετοχή

Γροιλανδία: «Η κρίση με τις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει και δεν έχουμε ακόμα λύση αλλά δεν υπάρχει απειλή»

Γερμανία: Υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου την Τετάρτη για το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Καιρός σήμερα: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις – Δείτε αναλυτικά

Top News

Γη της ελιάς - spoiler: Η Ασπασία παθαίνει έμφραγμα στη φυλακή

Ο Bad Bunny φέρνει την κόντρα με τον Τραμπ στο Super Bowl - Από το «ICE out» στο μεγαλύτερο show των ΗΠΑ

Έλλη Τρίγγου: «Απ’ όλα έχω βιώσει στις σχέσεις µου, και μπερδέματα - Μεγαλώνω, είμαι 36»

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαρτίου – Ποιοι πληρώνονται πρώτοι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert