Πόλεμος στην Ουκρανία: Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο – Μετράνε άμαχες απώλειες στη Χερσώνα

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο και σε όλες τις περιφέρειες στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν πως ο συναγερμός μπορεί να κηρύχθηκε αφού ρωσικά αεριωθούμενα αεροσκάφη απογειώθηκαν στη Λευκορωσία. Το Reuters  δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία αυτή

Χθες έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στη Χερσώνα, σύμφωνα ανακοίνωσαν οι αρχές στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας μια αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη αυτήν που ανακατέλαβαν πρόσφατα οι Ουκρανοί, μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού.

Ένας φιλορώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση και ότι στόχος τους ήταν να επιρρίψουν την ευθύνη στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου διακρίνονται καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια και πτώματα στους δρόμους.

«Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα επισημάνουν αυτές τις φωτογραφίες ως ‘ευαίσθητο περιεχόμενο’. Αλλά δεν είναι ευαίσθητο περιεχόμενο. Είναι η καθημερινότητα της Ουκρανίας και των Ουκρανών», έγραψε. «Αυτές δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι τρόμος, είναι δολοφονίες για εκφοβισμό και για ευχαρίστηση», πρόσθεσε. Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος αλλά όχι όλη την επαρχία της Χερσώνας. Ο τοπικός κυβερνήτης Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς, που έχει διοριστεί από το Κίεβο, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι νεκροί έφτασαν τους 10.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters