OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως έφτασαν στη Ρωσία και πως εκπαιδεύτηκαν οι Κινέζοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν

09/04/2025 - 20:18
Κίνα - Ουκρανία

REUTERS/Florence Lo

Share on FacebookShare on Twitter

Ο επικεφαλής στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (INDOPACOM, «διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού»), επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ουκρανία αιχμαλώτισε δύο άνδρες κινεζικής καταγωγής που πολεμούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας και δήλωσε ότι οποιαδήποτε επιτυχία της ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη θα ενθάρρυνε την Κίνα στις δικές της επιθετικές φιλοδοξίες.

Ο ναύαρχος Σάμιουελ Παπάρο ρωτήθηκε σε ακρόαση στο Κογκρέσο αν η Κίνα εμπλέκεται στη σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος και για τις αναφορές από την Ουκρανία σχετικά με τη σύλληψη των Κινέζων.

Αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, είπε: «Το έκανε και οποιαδήποτε επιτυχία επιθετικού χαρακτήρα στην Ευρώπη θα ενθαρρύνει τη ΛΔΚ και τις επιθετικές της φιλοδοξίες».

Στο μεταξύ, όπως γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC επικαλούμενη την εφημερίδα Ukrainskaya Pravda, ένας Κινέζος που αιχμαλωτίσθηκε από τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε ότι εντάχθηκε στον ρωσικό στρατό μέσω ενός μεσάζοντα στην Κίνα, στον οποίο πλήρωσε 300.000 ρούβλια (περίπου 3.480 δολάρια ΗΠΑ) για τη δυνατότητα να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda, ο Κινέζος πολίτης δήλωσε ότι είχε εκπαιδευτεί στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της περιοχής Λουγκάνσκ ως μέλος μιας ομάδας που αποτελούνταν από Κινέζους πολίτες. Ορισμένοι από αυτούς, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετώπιζαν προβλήματα με το νόμο στη Κίνα.

Επιπλέον, ο Κινέζος αιχμάλωτος δήλωσε ότι η εκπαίδευσή του περιελάμβανε βασικές στρατιωτικές δεξιότητες και ότι διεξήχθη χωρίς διερμηνέα – με την χρήση χειρονομιών και μιας εφαρμογής μετάφρασης μέσω κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένειά του γνώριζε για τις προθέσεις του να πάει στη Ρωσία, αλλά εισήλθε επίσημα στη χώρα ως τουρίστας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν δύο Κινέζους που πολεμούσαν στο πλευρό της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να αποφεύγουν να συμμετέχουν σε πολέμους μετά την ανακοίνωση του Κιέβου ότι αιχμαλώτισε δύο Κινέζους που φέρονται να πολέμησαν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Nα συνεχιστεί η χρηματοδότηση μέσω USAID στα νησιά του Ειρηνικού 

Ο ναύαρχος Παπάρο δήλωσε επίσης ότι θα υποστηρίξει «πιο έντονα» τη συνέχιση χρηματοδότησης από την USAID προγραμμάτων στην περιοχή των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού, όπου η αμερικανική επιρροή αμφισβητείται από την Κίνα.

Σε ερώτηση που δέχτηκε αν οι ΗΠΑ χάνουν ευκαιρίες με το «ξήλωμα» της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας (USAID) που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ, και με το να μην χρησιμοποιούν πλήρως την ακτοφυλακή για τα νησιά του Ειρηνικού, ο Αμερικανός ναύαρχος απάντησε: «Η βοήθεια της USAID είναι υπό επανεξέταση και θα υποστηρίξω σθεναρά αυτήν τη βοήθεια για όλες τις χώρες, και η ακτοφυλακή παρέχει κρίσιμο ρόλο στον Νότιο Ειρηνικό».

Αναφορικά με το αν η Κίνα θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την διακοπή της βοήθειας από την USAID, ο Παπάρο τόνισε: «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας βλέπει αυτές τις ευκαιρίες και τις εκμεταλλεύεται».

Η USAID, ο κύριος οργανισμός της αμερικανικής κυβέρνησης για παροχή διεθνούς βοήθειας, υπήρξε ο πρωταρχικός στόχος του Ίλον Μασκ ως επικεφαλής της υπηρεσίας Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) για περικοπή ομοσπονδιακών δαπανών.

Από τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της USAID έχει τεθεί σε διοικητική άδεια, εκατοντάδες ανάδοχοι έχουν απολυθεί και περισσότερα από 5.000 προγράμματα έχουν τερματιστεί, διακόπτοντας τις παγκόσμιες επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις οποίες εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική, στρατηγός Μάικλ Λάνγκλεϊ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα εργάζεται για να εκμεταλλευτεί τη διάλυση των δραστηριοτήτων της USAID στην αφρικανική ήπειρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Reuters , πληροφορίες από BBC (ρωσική υπηρεσία) / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

Ουκρανία - Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ζελένσκι και Μερτς – Συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας

15/12/2025 - 20:21
Μακρόν - Χριστοδουλίδης
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν και Χριστοδουλίδης υπέγραψαν Στρατηγική Κοινή Δήλωση για την αναβάθμιση των σχέσεων Γαλλίας – Κύπρου

15/12/2025 - 18:55
ΜΙ6
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η νέα αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6 προειδοποιεί για την αυξανόμενη ρωσική απειλή

15/12/2025 - 18:34

Διαβάστε Επίσης

Air to Ground Course: Πολεμικά σενάρια υψηλής δυσκολίας στο δόγμα αποτροπής του ΑΤΑ

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1944 oι Γερμανοί εξαπολύουν την τελευταία μεγάλη τους αντεπίθεση στις Αρδέννες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ζελένσκι και Μερτς – Συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι [pics]

Μακρόν και Χριστοδουλίδης υπέγραψαν Στρατηγική Κοινή Δήλωση για την αναβάθμιση των σχέσεων Γαλλίας – Κύπρου

Βρετανία: Η νέα αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6 προειδοποιεί για την αυξανόμενη ρωσική απειλή

Ουκρανικά υποβρύχια drones – καμικάζι έπληξαν ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo στο Νοβοροσίσκ [vid]

Top News

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε αγωγή κατά του BBC για συκοφαντική δυσφήμιση - Ζητά αποζημίωση 5 δισ. δολαρίων

Ο Ροντ Στιούαρτ τα «πήρε στο κρανίο» με θεατή στη συναυλία του στην Αθήνα - «Χαλάς το σόου, φύγε από τη μέση»

Ο Τριαντάφυλλος για την κατάσταση του γάμου του: «Είμαστε πολύ ωραία, όπως ο Καρβέλας με τη Βίσση»

Μαρία Καρυστιανού: «Είμαι στην πρώτη γραμμή οργάνωσης κινήματος που μπορεί να γίνει κόμμα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert