Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρό ουκρανικό χτύπημα σε ρωσικές θέσεις στην κατεχόμενη Μελιτόπολη [vid]

Η Ουκρανία κατάφερε σήμερα να «χτυπήσει» ρωσικές θέσεις που βρίσκονται βαθιά πίσω από την πρώτη γραμμή του μετώπου, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη.

Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε, σήμερα Τετάρτη, νωρίς τα ξημερώματα, ένα αμαξοστάσιο και διεκόπη η ηλεκτροδότηση στην πόλη.

Διάφορες εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν εκρήξεις να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό στη Μελιτόπολη, βάση της κατοχικής διοίκησης στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, μία από τις πέντε ουκρανικές επαρχίες που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Ο εξόριστος δήμαρχος της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στην πόλη. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχους που έχουν εγκατασταθεί από τη Μόσχα, ανέφερε ότι μια σιδηροδρομική αποθήκη καταστράφηκε και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πόλη και στα γύρω χωριά.

Η Μελιτόπολη, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι ένας κόμβος σιδηροδρομικής επιμελητείας για τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία.

Η πόλη βρίσκεται στο όριο του βεληνεκούς των πυραύλων HIMARS της Ουκρανίας, αλλά πολύ εντός της εμβέλειας των νεότερων όπλων που έχει αναπτύξει η χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων JDAM που εκτοξεύονται από αέρος και των «έξυπνων» βομβών GLSDB από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία υποστήριξε χθες ότι κατέρριψε για πρώτη φορά μία βόμβα GLSDB.

Η Μελιτόπολη βρίσκεται νότια του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία νότια όχθη της πρώτης γραμμής του μετώπου.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters