Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρώτη απελευθέρωση ομήρων από την Χαμάς – Επιστρέφουν μια Αμερικανίδα και η κόρη της

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, κατά την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.

Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε. Οι όμηροι παραδόθηκαν στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα πριν από τη μεταφορά τους στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αρκετά κράτη, όπως το Κατάρ, η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και οι Γερμανία έχουν δηλώσει πως διεξάγουν συνομιλίες με τα εμπλεκόμενα μέρη για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Φρανκ Γκάρντνερ, ανταποκριτή του BBC, η Χαμάς προτίθεται να απελευθερώσει ορισμένους ομήρους στο Ισραήλ με αντάλλαγμα μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εκνευρισμός» με την στάση της ΕΕ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ισραηλινός απόστρατος στρατηγός, Γκαλ Χιρς, που διορίστηκε πρόσφατα συντονιστής του Ισραήλ για τους ομήρους και τους αγνοούμενους από τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς, έβαλε τις φωνές σε πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συνάντηση που έγινε, λόγω των υποστήριξης ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις διαδικασίες που απορρέουν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ο Χιρς χρησιμοποίησε την ευκαιρία της συνάντησης αυτής για να κάνει «πολιτική διάλεξη» για τις ισραηλοπαλαιστινιακές σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία και ότι ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στους Παλαιστίνιους, ανέφεραν πρεσβευτές που ήταν παρόντες στη συνάντηση, σύμφωνα με την Haaretz.

«Αντί να μας ρωτήσει πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για την απελευθέρωση ομήρων, ήρθε να μας επιπλήξει για μια συμφωνία που υπογράφτηκε όταν κανείς από εμάς δεν ήταν στη διπλωματική υπηρεσία», τόνισε ένας από τους Ευρωπαίους πρεσβευτές.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα στην Ευρώπη που να μην προσπαθεί να βοηθήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ζήτημα των ομήρων», τόνισε ένας άλλος πρεσβευτής.

«Πολλοί από εμάς είμαστε σε συνεχή επαφή με οικογένειες ομήρων που έχουν διπλή υπηκοότητα. Θέλουμε να βοηθήσουμε και δεν χρειαζόμαστε πολιτικές διαλέξεις», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Haaretz / Φωτογραφία αρχείου Reuters