Politico – Τραμπ: «Η ειρήνη στην Κορέα θα γίνει πραγματικότητα, με κάθε κόστος»

 Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιδιώξουν την ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα «με κάθε κόστος» σε μια τηλεοπτική δήλωση του την Παρασκευή.

«Ο καθένας μπορεί να κάνει πόλεμο, αλλά μόνο ο πιο θαρραλέος μπορεί να κάνει ειρήνη», δήλωσε ο Τραμπ.

«Ο κόσμος έχει δει περισσότερες από αρκετές συγκρούσεις. Εάν υπάρχει μια ευκαιρία για ειρήνη, εάν υπάρχει μια πιθανότητα να τερματιστεί η τρομερή απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, τότε πρέπει να την ακολουθήσουμε με κάθε κόστος «, πρόσθεσε.

Το βίντεο μόλις τριών λεπτών διαθέτει βίντεο από τον Trump και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, να ανταλλάσσουν χειραψία, να χαμογελούν και να υπογράφουν την κοινή συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά. Έκανα το ταξίδι. Αξίζει κάθε δευτερόλεπτο. Ήταν ένα απίστευτο γεγονός. Οι άνθρωποι της Ασίας αισθάνονται ασφαλείς και τώρα οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς από τις ημέρες πριν γίνω πρόεδρος «, λέει ο Τραμπ στο βίντεο.

Το κλίμα της συνάντησης και το βίντεο είναι σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα από όταν οι δύο ηγέτες αντάλλασσαν προσβολές το περασμένο καλοκαίρι. Στις τότε αντιπαραθέσεις των δύο ηγετών συμπεριλαμβανόταν και το ποιος είχε το μεγαλύτερο πυρηνικό κουμπί. Ο Τραμπ μιλά στην κάμερα και επαινεί τις συνομιλίες του με τον Κιμ, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «ανοιχτό, ειλικρινή, άμεσο και πολύ, πολύ παραγωγικό».

«Αυτή είναι η αρχή της διαδικασίας για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», είπε ο Τραμπ στο βίντεο.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ο Trump αναφέρει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ και ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo θα συνεργαστεί με τη Βόρεια Κορέα τις προσεχείς εβδομάδες για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής σηματοδότησε μια νέα αρχή για τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας και άνοιξε το δρόμο για ένα μέλλον για όλους τους Κορεάτες, βορρά και νότο. Η σύνοδος κορυφής έσπασε την παράδοση των αποτυχημένων προσεγγίσεων των προηγούμενων Κυβερνήσεων», είπε ο Trump.

Πηγή: Politico