OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: «Εχθρική πράξη» η παροχή ασύλου στον πρώην υφυπουργό Ρομανόφσκι από την Ουγγαρία

20/12/2024 - 11:26
Πολωνία: «Εχθρική πράξη» η παροχή ασύλου στον πρώην υφυπουργό Ρομανόφσκι από την Ουγγαρία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Πολωνία κάλεσε τον Ούγγρο πρεσβευτή και ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον Πολωνό πρεσβευτή στη Βουδαπέστη αντιδρώντας στην παροχή ασύλου από την Ουγγαρία στον Πολωνό πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης Μάρτσιν Ρομανόφσκι, ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Ούγγρος πρεσβευτής στην Πολωνία θα κληθεί σήμερα (…) για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία από την πολωνική πλευρά (…) Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να ανακαλέσει πίσω στη Βαρσοβία τον πρεσβευτή της Πολωνίας στην Ουγγαρία για διαβουλεύσεις», επεσήμανε στην ανακοίνωση το υπουργείο.

«Αν η Ουγγαρία αποτύχει να τηρήσει τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις, η Πολωνία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκκινήσει διαδικασία κατά της Ουγγαρίας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η Ουγγαρία προσέφερε πολιτικό άσυλο στον Ρομανόφσκι, ο οποίος κατηγορείται στην Πολωνία για κατάχρηση δημόσιων πόρων, επιβεβαίωσε ο Γκέργκελι Γκούλιας, ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Πολωνία έκανε λόγο για «εχθρική πράξη».

Hungary has granted asylum to a Polish opposition politician wanted for alleged crimes committed as a minister in the former government

It says he would not receive a fair trial. But Poland’s foreign minister says they view the decision as a “hostile act” https://t.co/CNOSA3CS6S

— Notes from Poland 🇵🇱 (@notesfrompoland) December 19, 2024

Από την πλευρά του ο Γκούλιας μιλώντας στον ιστότοπο mandiner.hu τόνισε ότι οι ενέργειες της Βουδαπέστης είναι σύμφωνες με την ουγγρική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εξάλλου κατηγόρησε την πολωνική κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί» τη νομοθεσία για να διώξει πολιτικούς της αντιπάλους.

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης του (Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ) Τουσκ έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία η πολωνική κυβέρνηση περιφρονεί τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου της (…) και χρησιμοποιεί την ποινική νομοθεσία ως εργαλείο εναντίον πολιτικών αντιπάλων», υποστήριξε ο Γκούλιας.

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Τουσκ δηλώνει ότι άνοιξε τον δρόμο ώστε οι εισαγγελείς να μπορέσουν να ερευνήσουν αδικήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο που κυβερνούσε το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), τα οποία μέχρι πρότινος ήταν στο απυρόβλητο.

Ο Ρομανόφσκι, πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης στην Πολωνία που συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για κατάχρηση δημόσιων πόρων, αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο, αφού ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι χαίρει ασυλίας καθώς είναι μέλος του οργάνου αυτού.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Ρομανόφσκι, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Τουσκ ότι επιδίδεται σε πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών. Ο Ρομανόφσκι έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εις βάρος του.

Ο Γκούλιας εκτίμησε ότι η σύλληψη του Ρομανόφσκι, την οποία πολωνικά δικαστήρια έχουν κρίνει παράνομη, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη δίκαιη μεταχείριση και την απουσία πολιτικής μεροληψίας στις νομικές διαδικασίες στην Πολωνία.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι έγραψε στο Χ: «Θεωρούμε την απόφαση (…) να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Ρομανόφσκι, ύποπτο για εγκληματικές ενέργειες και καταζητούμενο με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, εχθρική ενέργεια προς τη Δημοκρατία της Πολωνίας και τις αρχές της ΕΕ».

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΟΥΓΓΑΡΙΑΠΑΡΟΧΗ ΑΣΥΛΟΥΠΟΛΩΝΙΑ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

27/12/2025 - 10:55
Λευκορωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

27/12/2025 - 10:22
Ταϊλάνδη
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

27/12/2025 - 09:47

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Ελένη Παπαδοπούλου: Η παρατηρητικότητα ενός πυροσβέστη, η απουσία του γιου από την κηδεία και το σπίτι στο Κολωνάκι

To Cinobo φέρει 8 feelgood ταινίες και μια σειρά για να περάσουμε τις γιορτές στο σπίτι

Σε ισχύ το χριστουγεννιάτικο ωράριο: Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 28/12

Η Ιουλία Καλλιμάνη έδωσε εξηγήσεις για το νέο περιστατικό με τα «γαλλικά»: Θα ήθελα να εκφράσω την ενόχλησή μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert