Πομπέο: Οι Η.Π.Α αναστέλλουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Πακιστάν

 Δεν πληρούνται ακόμα οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η στρατιωτική συμβολή των Η.Π.Α στο Πακιστάν, ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μάικ Πομπεό έφτασε στο Ισλαμαμπάντ για σύντομες συνομιλίες με τον Imran Khan αναφορικά με το «πάγωμα» των σχέσεων τους, ύστερα από τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον σχετικά με την ανικανότητα του Πακιστάν να καταδιώξει τις εχθρικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ , είπε ότι θα αξιοποιήσει την πεντάωρη ανταπόκρισή του στο Ισλαμαμπάντ προς Δελχί για να ξεκαθαρίσει τη θέση της Ουάσινγκτον προκειμένου η στρατιωτική βοήθεια να συνεχισθεί. Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες για αυτή τη συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ακύρωσε επίσημα τη χρηματοδότηση, για ζητήματα ασφαλείας, ύψους τριακοσίων εκατομμυρίων δολλαρίων που είχε αναστείλει νωρίτερα το 2018.

Ο Πομπέο δήλωσε πως το Πακιστάν δεν έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες της Ουάσινγκτον, που θα δικαιολογούσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης, η οποία συνίσταται σε αποζημιώσεις του πακιστανικού στρατού για τις επιχειρήσεις ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Προσέθεσε, πως το σκεπτικό για την διακοπή της χρηματοδότησης είναι ακριβώς αυτή η ανεπάρκεια στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Πακιστάν, οι οποίες στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα αναδιατυπωθούν και θα καταστούν σαφέστερες, ώστε να υπάρξει επιτέλους η απαιτούμενη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Πακιστάν για την παροχή υποστήριξης και ασφαλούς καταφυγίου στους μαχητές των Ταλιμπάν που μάχεται την κυβέρνηση του Ashraf Ghani στην Καμπούλ, με την υποστήριξη της Δύσης. Κάλεσαν το Πακιστάν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους μαχητές , ώστε να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Πακιστάν, από τη μεριά του αρνείται ότι υποστηρίζει αυτούς τους μαχητές και κατηγορεί τις Η.Π.Α ότι δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες του πακιστανικού στρατού αλλά και λαού, καθώς υπολογίζεται δεκάδες χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους σε εξτρεμιστικές επιθέσεις από το 2001, ενώ οι απώλειες του στρατού ανέρχονται 6.500 θύματα σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης εχρθρικών θέσεων από τις παραμεθόριες περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν ήδη τεταμένες πριν την έλευση του Khan στην προεδρεία, ο οποίος στην προεκλογική του καμπάνια είχε έντονη αντι-αμερικανική ρητορική, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, δήλωσε αισιόδοξος για την διευθέτηση των ζητημάτων που ταλανίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις, λόγω της νέας κυβέρνησης και των φιλοδοξιών του Imran Khan για μια πιο ισότιμη εταιρική σχέση με τις Η.Π.Α, επιμένοντας όμως στις απαιτήσεις που έχουν οι Η.Π.Α από τους εταίρους τους.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σάχ Μεχμούντ Κουρέσλι, δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον ομόλογό του Pompeo ήταν εξαιρειτκή, δίχως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Πηγή : The National, Φωτογραφία Gage Skidmore