Πούτιν – Ερντογάν: Nέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα – Στο επίκεντρο η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ο πρόεδρος Πούτιν και ο Ερντογάν θα συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στο Ουζμπεκιστάν την επόμενη εβδομάδα.

Onalert Newsroom
Ερντογάν

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, την οποία και οι δύο έχουν επικρίνει, όταν συναντηθούν στο Ουζμπεκιστάν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος είχαν «εξαπατηθεί» και ότι θα επιδιώξει τροποποιήσεις στους όρους της συμφωνίας, που λήγει τον Νοέμβριο, πριν παραταθεί.

«Μια συζήτηση μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν είναι πιθανή και απαραίτητη. Αναμένουμε να λάβει χώρα στη Σαμαρκάνδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης την επόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

Η συμφωνία του Ιουλίου για να εκκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έγινε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία στους έξι μήνες της σύγκρουσης.

Η Ρωσία νιώθει «αδικημένη» από τη συμφωνία

Ο Πεσκόφ επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά είναι άδικη για τις φτωχότερες χώρες διότι τα περισσότερα φορτία στέλνονται στην Ευρώπη και σε άλλες πλούσιες χώρες.

«Οι συμφωνίες εφαρμόζονται, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζονται δεν προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη σε φτωχές χώρες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δήλωσε την Τετάρτη ότι το 30% των σιτηρών και άλλων προϊόντων που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία πήγαν σε χώρες χαμηλού και χαμηλού προς μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης δηλώσει ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές είναι ένα εγχείρημα με εμπορικό –όχι ανθρωπιστικό– χαρακτήρα που καθορίζεται από την αγορά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσουν τη Ρωσία να εξάγει τα δικά της αγροτικά προϊόντα. «Το θέμα αυτό δεν έχει επιλυθεί. Θα είναι το θέμα για συγκεκριμένη συζήτηση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου