ΒΙΝΤΕΟ: Προσγειώθηκε το ηλιακό αεροπλάνο μετά από 18 ώρες στον αέρα

Το Solar Impulse, ένα αεροπλάνο που τροφοδοτείται με ενέργεια αποκλειστικά από τον Ήλιο  ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της διαδρομής που έχει ως στόχο να διασχίσει τις ΗΠΑ.

Το Solar Impulse απογειώθηκε τα ξημερώματα από το Σαν Φρανσίσκο, στην  Καλιφόρνια (βίντεο), την Παρασκευή και προσγειώθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, 18 περίπου ώρες αργότερα (φωτο).

Το σκάφος θα σταματήσει  στο Ντάλας, St Louis, Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη τις επόμενες εβδομάδες, μετέδωσε το BBC.
Το αεροπλάνο έχει το ίδιο άνοιγμα φτερών ως ένα Airbus A340, αλλά ζυγίζει μόλις 1,6 τόνους.Oι δημιουργοί του έχει ως στόχο να κάνουν τον περίπλου του κόσμου το 2015.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από Moffett Field, στην άκρη του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στις 06:12 τοπική ώρα (13:12 GMT) την Παρασκευή, και προσγειώθηκε στο Sky Harbor Phoenix αεροδρόμιο στις 00:30 τοπική ώρα (07:30 GMT) το Σάββατο .
Αυτό σημαίνει ότι  Solar Impulse πέρασε αρκετές ώρες πτήσης στο σκοτάδι, στηριζόμενο αποκλειστικά και μόνο όσον αφορά την ενέργεια που είχε αποθηκευθεί  σε μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου. Στην διάρκεια της ημέρας, οι μπαταρίες  γεμίζουν από περίπου 12.000 ηλιακές κυψέλες που καλύπτουν τα φτερά και τον κορμό του σκάφους.

Τα χαρακτηριστικά του:

Άνοιγμα φτερών – 63m (208ft)
Βάρος – 1.600 kg (£ 3.500)
Καλυμμένοι με 11.628 ηλιακά κύτταρα
Μεταφέρει 400kg (£ 900) από μπαταρίες ιόντων λιθίου
Μέγιστο ύψος πλεύσης των 8.500 m (28.000 ft)

Το σκάφος πιλόταρε ο Bertrand Piccard, συν-ιδρυτής της προσπάθειας, ο οποίος είναι ίσως  πιο γνωστός ως το  πρώτο πρόσωπο που έκανε  τον περίπλου της γης με ένα αερόστατο, το 1999.
Η διάσχιση των ΗΠΑ είναι η πρώτη απόπειρα του είδους  με αεροσκάφος χωρίς  καύσιμα.
Μαζί με τον συν-ιδρυτής και επιχειρηματίας Andre Borschberg, το ζεύγος των Ελβετών πιλότων έχουν βασανίσει επάνω μια σειρά από παγκόσμια ρεκόρ και ορόσημα τα τελευταία χρόνια, όπως η  πρώτη νυχτερινή πτήση του ηλιακού σκάφος το 2010, ακολούθως η  πρώτη διεθνής πτήση το 2011 και η πρώτη διηπειρωτική πτήση το 2012.
Θέλουμε να δείξουμε ότι με καθαρές τεχνολογίες, μια ομάδα με πιστη  και  πρωτοποριακό όραμα, μπορεί να επιτύχει το ακατόρθωτο,» είπε ο δρ Piccard,

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Solar Impulse, το πρωτότυπο ηλιακό αεροπλάνο!