OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Πρόβα πολέμου» με stealth μαχητικά F-22 στον Ειρηνικό και «μήνυμα» στην Κίνα

28/07/2021 - 05:53
F-22
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν σε μια κίνηση «ματ» να αναπτύξουν έως και 25 stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-22 Raptor στον Ειρηνικό και πιο συγκεκριμένα σε αμερικανική αεροπορική βάση του Γκουάμ, με στόχο την τρομερή προβολή ισχύος της USAF απέναντι στην Κίνα, κάτι που επισημαίνουν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, εκτός από το ηχηρό μήνυμα ισχύος στο Πεκίνο, οι Αμερικανοί επιθυμούν με την ενέργεια αυτή να προετοιμάσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή, για σενάρια απρόσμενης ένοπλης σύγκρουσης με την Κίνα, καθώς πραγματοποιούνται διαρκώς γυμνάσια και ασκήσεις για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, με άλλα λόγια «προετοιμάζονται για πόλεμο».

F-22

Η διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιδείξουν τις δυνατότητές του, στέλνοντας τα μαχητικά αεροσκάφη F-22, έχοντας στο μυαλό την προστασία της Ταϊβάν, ενώ η επιλογή των stealth αεροσκαφών δεν είναι τυχαίος διότι αποτελεί παράλληκα ένα «όπλο» στρατηγικής σημασίας και πολλαπλασιαστής ισχύος χάρη στα προηγμένα λειτουργικά συστήματα, ραντάρ και αισθητήρες, αλλά και λόγω των πυραύλων που διαθέτει.

Το «μήνυμα» στην Κίνα

Μπορεί ο Ειρηνικός να δημιουργεί προβλήματα ως προς την απόσταση της Ταϊβάν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όμως τα μαχητικά F-22 μπορούν από το Γκουάμ να αναπτυχθούν άμεσα και χάρη στην ικανότητα διαμοιρασμού και μετάδοσης πληροφοριών και δεδομένων για το θέατρο επιχειρήσεων, να χρησιμοποιούνται σε διάφορες αποστολές, τόσο για αεροπορική υποστήριξη όσο και για αεροπορική κυριαρχία απέναντι στις κινεζικές αεροπορικές δυνάμεις.

Στο σημείο αυτό, οι πύραυλοι που διαθέτουν τα αμερικανικά μαχητικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς έχουν υποστεί μια σειρά αναβαθμίσεων, όπως τα βλήματα AIM-9X Block 2 αλλά και τα βλήματα BVR (Beyond-visual-Range) AIM-120D Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile (AMRAAM), που μπορούν να εκτοξευθούν υπό αντίξοες επιχειρησιακές συνθήκες, με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Συνεπώς, οι ΗΠΑ δείχνουν τις προθέσεις τους στην Κίνα, αφενός για την δυνατότητα ανάπτυξης ισχυρών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό αφετέρου για την προστασία της Ταϊβάν και των αμερικανικών και συμμαχικών συμφερόντων στην περιοχή, σε μια χρονική συγκυρία που το Πεκίνο επιδιώκει να καθιερώσει την παρουσία της με στρατιωτικά μέσα.

F-22

Πηγή: National Interest / Φωτογραφίες DVIDS

Tags: F-22J-20STEALTHΓΚΟΥΑΜΗΠΑΚΙΝΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Στο στόχαστρο του Ισραήλ μέλη της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 2 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

16/12/2025 - 21:46
Πεσκόφ - Κρεμλίνο
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις «δεν προμηνύει τίποτα καλό»

16/12/2025 - 20:23
Βρετανία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μετά την καταδίκη πολιτικού για φιλορωσική προπαγάνδα επανεξετάζονται οι ξένες «παρεμβάσεις» στο πολιτικό σύστημα

16/12/2025 - 18:49

Διαβάστε Επίσης

Εποχή FDI για το Πολεμικό Ναυτικό: Η επιχειρησιακή ενσωμάτωση στον Στόλο της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ»

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις – Ασθενείς βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1915 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο για να μπει η Ελλάδα στην Αντάντ

Λίβανος: Στο στόχαστρο του Ισραήλ μέλη της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 2 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

Πέρασε από την Βουλή ο προϋπολογισμός του 2026 με 159 «ναι» και 136 «όχι»

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις «δεν προμηνύει τίποτα καλό»

FCAS: «Πολύ απίθανο» να συνεχίσει το πρόγραμμα των μαχητικών μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας

NH90 Sea Tiger: Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο του ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου

Top News

Τσίπρας: «Όποιος εμμένει στο αριστερόμετρο και στα λάθη των άλλων, δεν έχει ψελλίσει τα δικά του λάθη»

Επιστροφή δύο ενοικίων σε εργαζόμενους στην επαρχία και επιδοτήσεις ανακαινίσεων κατοικιών έως 90%: Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους πολίτες

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Αθήνα από τις 11 μέχρι τις 5: Κανονικά η λειτουργία των ΚΤΕΛ του ΟΑΣΑ

Νίκος Πλακιάς: Η Μαρία Καρυστιανού πλέον θα κρίνεται ως πολιτικός και όχι ως συγγενής

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert