OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Ψυχρός Πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας σε διπλωματικό επίπεδο

04/03/2014 - 08:05
Share on FacebookShare on Twitter

Κλίμα Ψυχρού Πολέμου από τη δεκαετία του ’80 θυμίζει όλο και περισσότερο το «διπλωματικό» πόκερ που παίζεται τις τελευταίες ώρες στην πλάτη της Ουκρανίας και κυρίως της Κριμαίας. 

Στις 05:00 τα ξημερώματα της Τρίτης έληξε το υποτιθέμενο τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τις αρχές της Κριμαίας να παραδοθούν, αλλιώς θα υπάρξει εισβολή. Τίποτα δεν έγινε όμως. Ίσως να μη χρειάζεται κιόλας αφού σύμφωνα με τον πρέσβη της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Γιούρι Σεργκιέγιεφ, από την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία.

»Ξεκινώντας από τις 24 Φεβρουαρίου, περίπου 16.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία μέσω πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροπλάνων», δήλωσε ο Σεργκιέγεφ κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 


Απειλές από την Ουάσινγκτον


Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το παιχνίδι των απειλών από πλευράς ΗΠΑ. Μετά τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα πως η Ρωσία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αναστείλει όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Η ανακοίνωση από το Πεντάγωνο ήρθε λίγες ώρες αφού ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξετάσει μια σειρά από οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις απομόνωσης της Ρωσίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών εμπλοκών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και το Πεντάγωνο έσπευσε να ακυρώσει οποιαδήποτε φημολογία ότι αμερικανικές οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις. Όπως τονίστηκε άλλωστε δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική στάση στην Ευρώπη ή στη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Πυρετός» στο Οβάλ Γραφείο!

Για περισσότερες από δυο ώρες, τη Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα συζήτησε τους τρόπους αντίδρασης και απομόνωσης της Μόσχας, τονίζοντας «ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ή να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα», είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντηση.

Στη σύσκεψη κορυφής κλήθηκαν κορυφαίοι Αμερικανοί υπουργοί, ανώτατοι στρατιωτικοί και σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, Σούζαν Ράις, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ μεταξύ αυτών.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, προετοιμάζει το έδαφος για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία και είναι σε διαβούλευση με την κυβέρνηση για την εφαρμογή πιθανών κυρώσεων κατά μεμονωμένων Ρώσων και Ουκρανών οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους, ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, η βοήθεια προς την Ουκρανία θα είναι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εγγυήσεις δανείων για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας.
Στις ενδεχόμενες κυρώσεις περιλαμβάνονται, η απαγόρευση της βίζας, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η αναθεώρηση της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και άλλες οικονομικές κυρώσεις.

Tags: ΟΥΚΡΑΝΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Related Posts

Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία γυναίκα

26/12/2025 - 15:50
Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

26/12/2025 - 15:37
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

26/12/2025 - 15:26

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία γυναίκα

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Ισραήλ: «Βομβαρδίσαμε κέντρο εκπαίδευσης και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert